В НАСТУПНОМУ РОЦІ МІНОБОРОНИ ПЛАНУЄ ПОЧАТИ ФІНАНСУВАННЯ РОЗРОБКИ ВІТЧИЗНЯНОГО ОТРК

У 2021 році Міноборони планує почати фінансування розробки вітчизняного ОТРК (оперативно-тактичного ракетного комплексу).

Про це 8 листопада ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючиьс на заяву заступника міністра оборони з озброєння Олександра Миронюка в інтерв’ю для Defense Express.

Розробкою оперативно-тактичного ракетного комплексу «Сапсан» для потреб Міністерства оборони України займалось Конструкторське бюро «Південне».

Роботи тривали з 2010 року за державного бюджету і згодом припинені, після розробку ОТРК від КБ «Південне» під назвою «Грім-2» фінансував іноземний замовник.

Водночас необхідно згадати про іншу роботу КБ «Південне». А саме про проект оперативно-тактичного комплексу «Сапсан», який зараз у Міноборони дуже ретельно вивчається. З 2021 року планується його фінансування, щоб найближчим часом ми отримали це потрібне для ЗСУ озброєння, – сказав Олександр Миронюк

Роботи по розробці вітчизняного оперативно-тактичного комплексу були згорнуті за рішенням тогочасного міністра оборони Павла Лебедєва, що зараз підозрюється у державній зраді.

Тоді він озвучив дані, що за три роки розробки на комплекс було витрачено 200 млн гривень, але підприємство не видало замовнику навіть конструкторської документації.

Вже за час фінансування розробки оперативного-тактичного комплексу з боку іноземного замовника у травні 2017 року в мережі з’явився знімок шасі пускової установки «Грім-2»:

Станом на початок січня 2018 року відбулись випробування двигуна ракет до майбутнього оперативно-тактичного комплексу:

Згодом з’явились перші офіційні світлини комплексу та відео з випробувань пускової установки:

У квітні 2019 року ми повідомляли, що для випробувань у Збройних Силах України готовий дослідний зразок оперативно-тактичного комплексу від Конструкторського бюро «Південне», тоді про це на річниці з дня створення КБ розказав Генеральний директор підприємства Олександр Дегтярьов.

Перед цим стало відомо про готовність конструкторського макету ракети до цього комплексу, шасі пускової установки та головок самонаведення.

Поделиться публикацией