В КИТАЇ ПРОДЕМОНСТРУВАЛИ НОВУ ПТКР

Китайські державні ЗМІ 8 березня представили інформацію про призначеної для оснащення Сухопутних військ НВАК нової протитанковою керованою ракеті (ПТКР) третього покоління, здатної вражати ціль зверху.

Про це 18 березня ц.р. повідомив портал «Впк Новости».

Як повідомляє Jane’s Defence Weekly, в присвяченій військовій тематиці програмі Weihutang Центрального телебачення Китаю (CCTV) був продемонстрований відеосюжет, судячи з якого, пуск нової ПТКР здійснюється з борту модифікованого бронеавтомобіля CSK181 з колісною формулою 4х4. Висувна пускова установка в ході випробувань була оснащена однією ракетою на рейкової направляючої, хоча, судячи з розмірів ПУ, вона може нести більшу кількість ПТКР.

Боєприпас, позначення якого не розголошується, більше за діаметром, ніж раніше демонструвалися ПТУР китайської розробки, і, за даними CCTV, призначений для ураження легко і тяжелобронированним цілей, включаючи сучасні основні бойові танки.

Неясно, чи був CSK181 модифікований тільки для використання в якості випробувального стенду. CCTV повідомило, що новий ПТРК планується розміщувати «на різних шасі», включаючи нову бойову машину піхоти.

CCTV не розкрила додаткову інформацію про ПТКР, в тому числі про те, чи прийнятий він на озброєння або все ще перебуває в розробці. При цьому державна газета Global Times 12 березня повідомила, що нова система озброєння вже поставляється НВАК.

За оцінкою експертів, нова ракета може відноситися до класу «вистрілив і забув» і оснащується ДБН для наведення на кінцевій ділянці траєкторії польоту.

CCTV також продемонструвало інші недавно розроблені ПТКР, в тому числі запускається з борту вертольота Z-10, а також, імовірно, представляє сімейство HJ-10 (Red Arrow 10) ракету з інфрачервоною ДБН, розміщену на машині з колісною формулою 4х4.

Повідомлення про нову ракеті з’явилися після того, як в березні 2020 року корпорація Norinco (China North Industries Corporation) оголосила про завершення поставок ПТРК Red Arrow 12E (Hongjian-12E або HJ-12E) закордонному замовнику. HJ-12E — експортний варіант комплексу HJ-12, який, як передбачається, перебуває на озброєнні НВАК і є першим розробленим в Китаї комплексом третього покоління класу «вистрілив і забув». Він дозволяє вражати цілі різних типів, включаючи укріплені споруди, танки, кораблі, вертольоти, в т.ч. ударом зверху в найменш захищену частину.

Поделиться публикацией