В КАЗАХСТАНІ ПЛАНУЮТЬ БУДУВАТИ «КЕНТАВРИ»

Казахстан планує налагодити виробництво десантних катерів типу «Кентавр» за проектом миколаївського Дослідно-проектного центру кораблебудування, для потреб власних ВМС.

Це стало відомо з оприлюдненого звіту Державної аудиторської служби України за результатами фінансового аудиту ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК), повідомляє ukrmilitary.

Технічний проект десантно-штурмового катеру проекту 58181, шифр «Кентавр», був розроблений ДПЦК у 2015-2016 роках, відповідно до звернення ДК «Укрспецекспорт» № USE-20.3-1330 від 04.02.2015. Проект отримав зацікавленість як з боку Міністерства оборони України, так і військового відомства Казахстану.

У звіті Держаудитслужби зазначається, що Уральський завод «ЗЕНІТ» (Казахстан) планує розпочати будівництво катерів цього типу для потреб національних військово-морських сил. Останнє листування з цього питання відбулось у серпні 2018 року.

Примітно, що згідно звіту, ДПЦК у 2016 році проводилися роботи за темою «Кентавр ЗЛК» (витрачено 76,45 тис. грн) щодо забезпечення закладки катерів проекту 58181 «Кентавр» на ПАТ «Завод «Ленінська кузня» (зараз ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському»), зокрема велись переговори щодо укладання договору на розроблення робочої конструкторської, приймально-здавальної та експлуатаційної документації та договірного технічного проекту десантно-штурмового катеру «Кентавр».

Виконання цих робіт було також включено до фінансового плану підприємства на 2017 рік. Але договір між ДП «ДПЦК» та ПАТ «Завод «Ленінська кузня» так і не було укладено. Зазначається, що розроблені документи планується використати при закладці катеру під час будівництва для іншого замовника.

Зауважимо – щодо десантних катерів, які для ВМСУ виробляє завод «Кузня на Рибальському», то як відомо, зокрема із заяв головного конструктора заводу Сергія Білозубенка, «Кузня» вважає їх власним проектом – проект 58503, шифр «Кентавр-ЛК».

Поделиться публикацией