«В ЗСУ НА ОЗБРОЄННЯ У РАКЕТНИХ ВІЙСЬКАХ ІДЕ НОВА СИСТЕМА «ВІЛЬХА» − ГЕНЕРАЛ МАЛІНОВСЬКИЙ

В ЗСУ підготовлено 60 операторів Javelin.

Про це 2 листопада повідомив порталу АрміяInform начальник ракетних військ і артилерії − начальник управління РВіА командування підготовки командування Сухопутних Військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський.

«У нас з’явилися нові технічні засоби артилерійської розвідки, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби, безпілотні авіаційні комплекси – все це змусило вносити зміни у бойові статути, керівництва з бойової роботи, які вже затверджені й діють. У програмах підготовки тепер, крім фахової підготовки, яка передбачає вміння працювати на штатному озброєнні, виконувати нормативи «До бою», «Відбій», вести розвідку – у міжвидовому центрі підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії ЗСУ передбачена практична складова. Наприклад, для екіпажів БАК передбачено не тільки ведення розвідки, а й порядок коригування вогню, тобто взаємодія з вогневими підрозділами.

З’явилися нові протитанкові ракетні комплекси – вони спонукали внести у тактику дій зі створення протитанкових резервів і порядок їхнього застосування. Завдяки допомозі американських партнерів нам постачають ПТРК Javelin. Відповідно ми покращили ефективність застосування такої зброї, бо Javelin – це «вистрілив і забув». Вірогідність ураження цілі – 99%.

Нині на озброєння у ракетних військах іде нова система «Вільха» − на заміну «Смерчам». Підготовка перших фахівців для «Вільхи» відбулася за допомогою підприємства «ДККБ «Луч», яке надало сертифікати певній кількості офіцерів, сержантів, що засвідчували їхнє право бути інструкторами. З цього року за підсумками стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля − 2020» запропонували внести зміни у штат навчально-ракетного дивізіону в Хмельницькому. Там із 14 січня 2021-го стартує вишкіл фахівців для системи «Вільха».

А у 184-му навчальному центрі за ініціативи Головнокомандувача ЗСУ спочатку підготовлено 5 інструкторів на Javelin. А вони вже вишколили інструкторів зі Школи протитанкової артилерії. Американські колеги спостерігали, як у нас відбуваються підготовка й заліки. Їм навіть не довелося втручатися, бо наші хлопці добре знають свою справу. Нині наші фахівці готують операторів на Javelin».

 

3 листопада в Україні відзначають День ракетних військ і артилерії.

Поделиться публикацией