В ДК «УКРОБОРОНПРОМ» ПРОПОНУЮТЬ ЗМІНИТИ РАДЯНСЬКІ ДЕРЖСТАНДАРТИ В ОПК

Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін здійснив робочу поїздку до ДП «Науково-виробничий комплекс «Фотоприлад». За результатами зустрічі з колективом визначено низку завдань, які необхідно ініціювати для оптимізації діяльності підприємств галузі. Таку інформацію повідомили 2 жовтня ц.р. на офіційному сайті держконцерну.

Прийнято рішення ініціювати зміни до генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні. На думку Павла Букіна, ця галузева угода не забезпечує передбачені у ній механізми і суперечить ринковим законам, зокрема, штучно обмежує рівень зарплати фахівців.

Окрім того, Концерну доручено утворити робочу групу із залученням представників Міноборони та фахівців із стандартизації з метою удосконалення системи виконання ДОЗ. Ідеться про необхідність внесення змін до чинних державних стандартів. Їхня мета – спростити процес виробництва і прийомки військової техніки, а також зменшити витрати і скоротити відповідні терміни.

Пропонується скасувати застарілі, неактуальні у сучасних умовах вимоги часів СРСР, передбачені цими документами.

Приміром, чинні стандарти вимагають від військової техніки забезпечити вимоги радіаційної стійкості. В Україні не існує відповідних технічних умов для таких випробувань. Аби їх здійснити, український виробник мав би вдатися до послуг відповідного закладу у м.Семей (Казахстан).

Іншими надмірними вимогами є забезпечення роботи приладу в умовах температури до -50С, якої не існує в українській природі, а також – повну функціональність в умовах розрідженого середовища, тощо.

Окрім того, робочій групі доручено разом з Міноборони ініціювати створення єдиного конкурентного середовища для українських і іноземних виробників. Адже наразі при закупівлі продукції іноземних поставщиків, умови до них встановлюють нижчі, аніж до українських.

Вирішення порушених проблем дозволить прискорити процес виготовлення і передачі бойової техніки у війська, із збереженням належного рівня якості.

 

Поделиться публикацией