В АСОЦІАЦІЇ «УКРАВІАПРОМ» БАЖАЮТЬ ПОЧАТИ ПРОЦЕС ВІДРОДЖЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО АВІАБУДІВНИЦТВА

В асоціації «Укравіапром» бажають почати процес відродження вітчизняного авіабудівництва пасажирських літаків вже в поточному році.

Про це повідомив Defense Express, посилаючись на заяву президента асоціації, голову правління компанії FED Віктора Попова в інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Харків»

Він повідомив, що вітчизняні виробники аерокосмічної продукції вже розробили  план з будівництва літаків для потреб Українських національних авіаліній.

«Ми намалювали дорожню карту на нараді у міністра про те, що наступного року (інтерв’ю було записано наприкінці 2021 року) ми зможемо на крило поставити два літаки Ан-140 та два літаки Ан-158. Для початку це непоганий старт, щоб авіаперевізник почав працювати», — зазначив Віктор Попов.

Раніше повідомлялося, що два найбільш готових регіональних вантажно-пасажирських турбогвинтових авіалайнерів Ан-140 (ступінь готовності 99%), після добудови, збирається взяти в лізинг для власної авіакомпанії АТ «Мотор Січ». Хоч підписання цього контракту планувалося ще на початок жовтня 2021 року, інформації про укладання угоди оприлюднено так і не було.

Варто відзначити, що за попередніми оцінками керівництва ХДАВП, доведення цих Ан-140 до ступеня льотної придатності начебто можливе «за лічені місяці».

Крім того, в складальному цеху ДП «Антонов» наразі знаходиться щонайменше чотири недобудованих близькомагістральних пасажирських літаків Ан-158 в різному ступені готовності.

Варто додати, що у грудні цього року про плани з будівництва п’яти таких літаків також заявили міністр інфраструктури Олександр Кубраков та гендиректор ДК «Укроборонпром» під час підписання меморандуму, щодо майбутнього замовлення на ДП «Антонов» п’яти Ан-158 для нової державної авіакомпанії «Українські національні авіалінії».

При цьому було анонсовано, що відповідні контракти будуть підписані «у першому або другому кварталі 2022 року», а перший літак добудують за один рік (на будівництво п’яти Ан-158 начебто знадобиться три роки).

 

Поделиться публикацией