ВІСІМ КРАЇН В ООН ЗАКЛИКАЛИ РФ ВИВЕСТИ СВОЇ ЗБРОЙНІ СИЛИ З УКРАЇНИ

Вісім європейських країн закликають РФ виконати зобов’язання відповідно до Мінських угод, вивести свої війська з України і зупинити політичну, фінансову і військову підтримку бойовиків у Донбасі.

Про це заявив генеральний директор відділу політики МЗС Естонії Лембіт Уйбо, виступаючи від імені країн північної Європи та Балтії на дебатах Генеральної Асамблеї ООН по ситуації на тимчасово окупованих територіях України, передав 20 лютого УНН.

 

«Сьогодні я маю честь виступати від імені восьми країн північної Європи та Балтії — Данії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції та Естонії», — сказав Уйбо. Він висловив подяку за скликання дискусії.

 

«Країни північної Європи і Балтії підтверджують свою рішучу підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, включаючи територіальні води. Ми засуджуємо незаконну анексію АР Крим та міста Севастополь Росією і прихильні виконанню політики невизнання ЄС, включаючи обмежувальні заходи. Наполегливо закликаємо Російську Федерацію дотримуватися територіальної цілісності і суверенітету України», — заявив дипломат.

 

Він підкреслив: дотримання територіальної цілісності і заборона на застосування сили — це принципи міжнародного права, які Росія явно порушує.

 

«Ініціатива Росії в минулому році, пов’язана з видачею у спрощеному порядку своїх паспортів жителям Донбасу, явно йде врозріз з духом і буквою Мінських угод і перспективами врегулювання конфлікту. Ми закликаємо РФ виконати свою прихильність за змістом Мінських угод, вивести свої збройні сили з України і зупинити політичну, фінансову і військову підтримку озброєним Донецьку і Луганську», — підкреслив дипломат.

Поделиться публикацией