ВІЙСЬКОВО-КОНСАЛТИНГОВІ КОМПАНІЇ НЕ БУДУТЬ ЗАЛУЧЕНІ ДО ПРЯМИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ – ЧЛЕН ФРАКЦІЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону «Про військово-консалтингову діяльність», яким передбачається створення приватних військових компаній, що надаватимуть специфічні послуги закордоном.

Як повідомило 11 лютого Українське радіо, щойно з’явився текст документа, в Україні заговорили про ймовірність створення приватних армій.

 

Цитуючи 11 лютого ініціаторку законопроєкту, члена фракції партії «Слуга народу» Ольгу Василевську-Смаглюк, Українське радіо поінформувало: «Консалтингова діяльність – це робота, яка пов’язана з супроводом цінних вантажів, охороною посольств, фізичних осіб, шахт, нафтобаз, це й робота з порятунку людей під час якихось катаклізмів. Ми знаємо, що американські приватні військово-консалтингові компанії брали участь у ліквідації наслідків урагану Катріна. Це дуже широкий спектр. Я розумію суспільне збурення, але такий діалог нам потрібен, тому що зараз ряд військово-консалтингових компаній, які мають українське походження, реєструються закордоном, тому що в Україні немає для цього законодавчої бази».

 

Ольга Василевська-Смаглюк висловила припущення, що працювати в таких компаніях будуть люди, які пройшли певне тренування та мають досвід: «Вони можуть мати досвід роботи в різних регіонах, але ці контракти мають базуватися на українському законодавстві і бути підписаними в рамках міжнародних угод. Я нагадаю, що в нас є прямі контракти на постачання зброї та засобів військово-промислового комплексу, які виготовляють українські приватні компанії. І не так давно вони мають право заключати контракти без посередників, наприклад, Укрспецекспорту чи Оборонпрому. І це не викликає жодного обурення, навпаки, ми маємо отримувати валютну виручку, що добре для нашої країни».

«Щодо того, хто контролюватиме діяльність таких компаній, то в нас є міжнародні угоди, діє міжнародне військове право, ми можемо заключати певні угоди з іншими державами напряму від імені України, тому я не бачу тут жодних пересторог. Нагадаю, що ці компанії вже давно існують і давно надають послуги, просто валютна виручка йде, на жаль, в Болгарію чи Великобританію, де засновані ці фірми через відсутність законодавства в Україні. Чому б нам ці сотні мільярдів доларів не залучити в українську економіку? Міжнародні угоди будуть гарантувати, що права наших людей будуть захищені, вони будуть застраховані, тому що ці військово-консалтингові компанії мають застрахувати людей, убезпечити їх, надягти на них бронежилети, люди мають пройти тренування. Також ці люди обов’язково мають знати французьку чи англійську, базову мову країни, куди вони їдуть, тому не всі потраплять на таку службу», – пояснила народна обраниця.

Поделиться публикацией