ВІД ПОЗИЦІЇ СПІКЕРА ДЖОНСОНА ЧИМАЛО ЗАЛЕЖАТИМЕ У РОЗГЛЯДІ ДОПОМОГИ США НА 2025

Про це пише аналітичний ТГ resurgam.
Мова про його ідею разом з демократом Блументалем прийняти нову допомогу США на 2025 р. до кінця 2024 р. та на законодавчому рівні США закріпити обов’язок підтримки України. Ідея потрібна і спростить багато важливих процесів.
Але виносити двопартійний проєкт вони збираються у вересні. Допустимо Сенат цей проєкт пройде без проблем (якщо його виносять у співавторстві Блументаль та Грем), а ось Палату Представників… Якщо в них немає домовленості з Джонсоном про винесення в залу, то з урахуванням досвіду голосування за допомогу Україні виглядає… Що це як мінімум буде не швидкий процес.
Але цього разу у Палати Представників ще є чіткі часові обмеження — голосувати треба до кінця грудня, бо треба встигнути до терміну, коли починає роботу нове скликання (з січня). Згідно з правилами: законопроєкти, які не пройшли весь законодавчий процес (голосування в Сенаті та Палаті) на кінець терміну повноважень поточного скликання будуть вважатись «мертвими» і потребуватимуть «нового подання» та нового законодавчого циклу.
Чи погодиться Джонсон в останні місяці розглядати законопроєкт про нову допомогу Україні — цікаве питання. Минулі питання по Україні змушували його захищати крісло. А тут нове і ще більш фундаментальне. Але з іншого боку він останні місяці піарився про «визначальність часу та необхідність перемогти «вісь зла»», «потребу приймати важкі рішення» і т.д..
І тут цікавим буде один момент — це будуть останні місяці спікерства Джонсона. Згідно з базовими прогнозами у демократів трохи кращі перспективи виграти Палату представників, а отже призначити свого спікера. Це означає, що Джонсон буде «скинутий» і йому треба зачепитись за якусь вагому посаду всередині партійної структури (лідер меншості навряд, але когось трохи нижче в ієрархії — цілком). Він може аргументувати свою «важливість» можливістю домовлятись з демократами в Палаті. Тобто, сформувати свою цінність як переговорника, яким насправді свого часу був спікер Маккарті. І для цього він може винести на розгляд законопроєкт Ліндсі Грема та Блументаля щодо підтримки України. Після того, як стануть відомі результати виборів президента у США буде період, коли Палата ще буде допрацьовувати, і це дає Джонсону 2 варіанти дій
Якщо перемагає Трамп, то звісно Джонсон буде відповідати виключно його волі та бажанню (скоріш за все нічого не буде виносити, особливо з позначкою «двопартійний»).
Якщо перемагає Гарріс, то це означає закінчення політичної кар’єри для Трампа, руйнація протрампівської вертикалі влади у партії та початок боротьби за владу всередині Республіканської партії. У такому разі Джонсон, як вагома посадова особа (спікер), буде мати непогані стартові позиції у боротьбі за партійну владу. Він може спробувати підвищити свою цінність як функціонера: того, хто «може розмовляти з демократами та Білим Домом». Для цього він цілком може винести законопроєкт Грема та Блументаля щодо підтримки України та провести його до кінця терміну повноважень Палати Представників (вибори президента США та Палати представників — 5 листопада 2024, але термін роботи чинного скликання Палати представників до 3 січня 2025).

Поделиться публикацией