ВІД НОВОГО УРЯДУ НІМЕЧЧИНИ НЕ ВАРТО ОЧІКУВАТИ ЗМІНИ ПОЗИЦІЇ ЩОДО ПОСТАЧАННЯ ЗБРОЇ В УКРАЇНУ — ПОСОЛ

Новий уряд Німеччини навряд чи змінить позицію держави щодо постачання озброєння в Україну, вважає посол України у ФРН Андрій Мельник.

«Що стосується постачань з Німеччини, то від нового уряду нам не варто очікувати чогось нового. Та ж «Партія зелених», що входить до коаліції і в багатьох питаннях є нашим союзником, щодо цього дотримується ще більш консервативного підходу», — сказав Мельник в інтерв’ю «Європейській правді».

 

Посол підкреслив, що блокування Ангелою Меркель надання озброєння Україні через механізм НАТО стало «холодним душем» для багатьох.

 

«Такі дії вписуються в лінію минулого уряду: той дотримувався обмежувальної політики щодо експорту німецького озброєння і виключав направлення зброї в регіони, де тривають збройні конфлікти. Однак тут йдеться про інший вимір: блокування Німеччиною постачання зброї Україні від інших партнерів. Саме це збурило громадську думку», — зазначив посол.

 

 

Попередній німецький уряд принципово відмовлявся продавати Україні зброю, навіть оборонну. Як відомо, представник ФРН у наглядовій раді Агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA) заблокував передачу Україні вже куплених нею через цю структуру НАТО і оплачених протидронових гвинтівок.

Оборонна промисловість Німеччини готується до істотних труднощів через обмеження експорту зброї, що заплановані новим урядом країни.

«Перші заяви членів нового федерального уряду вказують на те, що в найближчому майбутньому експорт озброєнь до країн, що не входять до складу ЄС і НАТО, практично не повинен більше розглядатися», — зазначив Ганс-Крістоф Ацподін (Hans Christoph Atzpodien), генеральний директор Федерального об’єднання підприємств оборонної промисловості та фірм, що виробляють обладнання для забезпечення безпеки (Bundesverband der Deutschen Sicherheits-und Verteidigungsindustrie, BDSV). Його слова процитувало 3 січня агентство dpa.

Поделиться публикацией