ВІДКРИТТЯ КЕРЧЕНСЬКОГО МОСТУ Є ЧЕРГОВИМ ПОРУШЕННЯМ СУВЕРЕНІТЕТУ УКРАЇНИ — НАТО

У НАТО розцінюють відкриття Керченського мосту як чергове порушення суверенітету і територіальної цілісності України. У заяві заступника спікера Північноатлантичного Альянсу Пірса Казале 16 травня наголошується, що Росія «продовжує демонструвати явну зневагу до міжнародного права».

 

«НАТО засуджує будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту. Крим є частиною України, і цей міст є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України, в тому числі порушення її навігаційних прав у її територіальних водах», — сказано в заяві. Казале підкреслив, що Альянс підтримує Україну і не визнає незаконну анексію Криму.

 

15 травня в анексованому Криму відбулося офіційне відкриття автомобільної частини моста через Керченську протоку, на яке прибув президент РФ Володимир Путін. Міст протяжністю 19 кілометрів з’єднує окупований український півострів і Краснодарський край. Вартість його будівництва склала 6,9 мільярда рублів.

 

У США та Євросоюзі засудили будівництво мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловили МЗС України і президент Петро Порошенко, які нагадали про судові позови проти РФ у зв’язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

 

Україна проводить екологічну експертизу щодо будівництва Росією Керченського мосту. У разі підтвердження загрози екологічної катастрофи, Київ звернеться до країн Чорноморського співробітництва. Крім того, за словами посла США в Україні Марі Йованович, будівництво мосту заважає транспортному сполученню України з міжнародними ринками.

Поделиться публикацией