ВСІ ВІЙСЬКОВІ ВОЛОНТЕРИ ЗАРАЗ ЗНОВУ ОБ’ЄДНАЛИСЯ — ОЛЕНА ШЕВЦОВА

Всі військові волонтери, що займаються допомогою Збройним Силам, зараз знову, як і в 2014 році, об’єднали свої зусилля для того, щоб допомагати військам і забезпечити їх засобами захисту, масками, антисептиками.

Про це 6 квітня заявила Олена Шевцова, член Ради волонтерів МОУ та радник командувача Сухопутних військ ЗСУ в ході онлайн-круглого столу, організованого спільно Інститутом Горшеніна і Українським інститутом досліджень безпеки (УІБД).

За її словами, в основному ВСУ закупили засоби захисту на медичні підрозділи. «З сьогоднішнього дня всі люди поза будівлями повинні бути в масці, так само і військовослужбовці. Кожен повинен бути в масці. Але масками держава, на жаль, не має можливості їх забезпечити. Дефіцит цих коштів зараз великий. В резервах цих коштів не було. Тому, відповідно, не вистачає масок, не вистачає антисептиків «, — зазначила Олена Шевцова.

При цьому, вона вважає, що Міністерство оборони «робить, що може». «Виділяють кошти, через медичні департаменти щось закуповують, і видається невелику кількість. За маскам, наприклад, за інформацією від Сухопутних військ, від медичних сил отримано 9500 масок на війська, респіраторів від командування сухопутних військ — 38 500, близько 10 000 масок отримано від волонтерів, 57000 масок вони відшили власними силами. Але на передовій маски з марлі не можуть бути дієвим засобом захисту. Тому що цю маску потрібно прати, прасувати і, зрозуміло, таких можливостей там немає. Крім того, створюються лазарети і люди, які при хали з відпусток і мають певні побоювання, до обстеження розміщуються в ізоляторах «, — розповіла Шевцова.

На думку волонтера, для відповіді на виклики в умовах пандемії потрібна швидка дебюрократизація управління збройними силами країни. «Зараз потрібно швидко приймати рішення. У нас дуже бюрократизована система. Від військових нижчої ланки надходить дуже багато пропозицій, як би їм було зручно працювати. Можливо, варто прислухатися. Наприклад, у мене пропозиція, щодо розширення переліку аптечки медичної, а саме — додати туди маски, рукавички, антисептик спиртової та видати наказ щодо надання командирам частин права розподілу медичної статті. Потрібна антибюрократізація, щоб було кілька дієвих інструментів, щоб один з них могли використовувати, коли інші не працюють «, — вважає волонтер.

Також необхідним в умовах протистояння з ворогом є своєчасне і об’єктивне інформування суспільства про поточний стан Збройних сил, вважає радник командувача Сухопутних військ ЗСУ.

«Це не соромно і не погано, коли можна звернутися до суспільства, до благодійників, щоб вони допомогли Збройним Силам, якщо є необхідність. Приховування інформації та повідомлення, що« у нас все добре », на сьогоднішній день є злочином. І об’єктивно потрібно в першу чергу захистити людей на передовій. це дуже серйозно, це люди, яких треба берегти в першу чергу.

Ворог завжди буде будь-яку вигідну ситуацію використовувати інформаційно. Я поки не спостерігаю, щоб активно використовувалася пандемія щодо Збройних Сил, але дуже часто надходить інформація, що збройні сили «будуть голодні, що на них уваги не звертають і т.д.». Більшість людей знаходиться в складних умовах, і вони не будуть шукати і перевіряти інформацію, вони бачать новина, читають, і вона на них впливає «, — зазначила Олена Шевцова.

Поделиться публикацией