ВСЕОХОПЛЮЮЧА ОБОРОНА, НОВА ТЕХНІКА ТА ЗБЛИЖЕННЯ З НАТО – ЕКСПЕРТ ПРО «ОБ’ЄДНАНІ ЗУСИЛЛЯ-2020»

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак у статті виділив три особливості навчань «Об’єднані зусилля-2020.

Особливості, які не можна не помітити

Перша. Всеохопна оборона. Незважаючи за те, що нова воєнна доктрина ще не ухвалена, документ під назвою «Стратегія воєнної безпеки» підготовлений військовим відомством вже кілька місяців тому. Презентуючи його драфт, директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони України Олег Меліхов ще наприкінці травня 2020 року зазначав, що документ передбачає, що «до оборони країни буде залучено не лише сили оборони, а все українське суспільство і всі органи державної влади, які чинитимуть опір противнику на всій території України, застосовуючи всі форми й способи боротьби з дотриманням принципів і норм міжнародного права».

На тлі цього можна говорити про те, що «Об’єднані зусилля-2020» стали де-факто першим відпрацюванням всеохопної оборони. Та сподіванням на прискорення ухвалення Стратегії воєнної безпеки. А ще – прийняття Закону України «Про територіальну оборону», що секретар РНБО Олексій Данілов пообіцяв зробити до кінця року.

 

Друга. Участь нової та іноземної техніки. Показово, що навчання стали ділянкою для показу застосування нової та іноземної техніки. Зокрема, окрім згаданих стрільб варто відокремити залучення закуплених у Туреччині ударних безпілотників Bayraktar TB2, «Фурія» та PD-1, отриманих від США протитанкових комплексів Javelin, та новітніх українських ПТРК «Стугна» і «Корсар».

А ще було застосовано модернізовані ракети для РСЗВ «Вільха», які пройшли під час навчань успішне випробування. Нагадаємо, що ця ракетна система залпового вогню здатна нанести високоточне ураження 12-ма ракетами на дальності 70 км.

«На замовлення Міністерства оборони України нами була модернізована значна партія ракет для комплексу «Вільха», – повідомив генеральний конструктор – генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов. – Сьогодні пройшли успішні випробування й тепер ця партія ракет може бути передана до Збройних Сил України».

Модернізовану ракетну систему залпового вогню «Вільха-М» планується прийняти на озброєння в першому кварталі 2021 року орієнтовно після проведення випробувань у грудні 2020 року – січні 2021 року. А це вже дальність ураження противника на відстані 120-130 км.

 

 

Третя. Зближення з НАТО. Офіційно одним із ключових завдань навчань «Об’єднані зусилля-2020» визначено підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ЗСУ і армій держав-партнерів. На практичному рівні це означає наблизитися до НАТО настільки, щоб отримати запрошення до Плану дій з набуття членства (Membership Action Plan). Саме таке завдання визначено у нещодавно ухвалений президентом Зеленським Стратегії національної безпеки. На практиці це є створення асиметричного арсеналу протидії агресору у політичній площині.

Як відомо, у межах навчань «Об’єднані зусилля-2020» на одному з полігонів на півдні України представники об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна (JMTG-U) долучилися до проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою. Військові США та Канади виступили як посередники у штабах батальйонів та дивізіонів механізованої бригади задля підвищення рівня взаємосумісності підрозділів Збройних Сил України і держав-партнерів за стандартами та процедурами НАТО.

Загалом «Об’єднані зусилля-2020» стали кроком до розвитку асиметричних можливостей протидії. І політики, і військові добре розуміють, що «зійтися у полі» та виграти у лінійній війні Україна не має можливості. А от належно захистити себе, використовуючи нетрадиційні, асиметричні можливості – цілком здатна. Це, насправді, і є перемогою України.

 

Поделиться публикацией