ВПС США МАЮТЬ НАМІР РОЗРОБИТИ ГІПЕРЗВУКОВУ КРИЛАТУ РАКЕТУ

Військово-повітряні сили США очікують від промисловості інформацію про технології гіперзвукових крилатих ракет, сподіваючись на запуск нової програми створення дослідних зразків в найближчому майбутньому.

Про це повідомив тижневик Defense News.

ВПС США розіслали 27 квітня повідомлення, в якому промисловим компаніям пропонувалося надати інформацію про гіперзвукових крилатих ракетах з повітряно-реактивними двигунами і звичайними бойовими частинами, які можуть запускатися з винищувачів і бомбардувальників.

Відповіді промисловості допоможуть ВПС США визначити, чи варто починати фінансування нової програми, і з’ясувати, наскільки швидко в результаті її реалізації можна буде прийняти на озброєння нову зброю, заявив виконавчий директор ВПС США із закупівель Уїлл Ропер.

«У разі того, як швидко ми зможемо просунутися за допомогою технології гіперзвукового прямоточного повітряно-реактивного двигуна (ГППРД), запровадивши її в крилату ракету і змусивши її працювати, я думаю, що ми зможемо рухатися швидко, — сказав він журналістам 30 квітня. — Я не знаю, наскільки швидко, але з урахуванням того, наскільки розвинена технологія ГППРД, я очікую, що ми зможемо досить швидко впоратися з цим».

Відповідно до отриманого пропозицією ВПС будуть прагнути провести попередній аналіз проекту в четвертому кварталі 2021 фінансового року. Пропоновані технології повинні включати в себе прямоточні (ППРД), гіперзвукові прямоточні (ГППРД) або дворежимні двигуни, що є основною відмінністю від гіперзвукового зброї, що розробляється в даний час Міністерством оборони, всі види якого є планують керовані апарати з розгінними прискорювачами.

За словами Ропера, у що розгортається гіперзвукового зброї як з ПРД, так і з застосуванням планують гіперзвукових блоків з розгінними прискорювачами є багато переваг. Гіперзвукові літальні апарати (ГЛА) з розгінними двигунами летять трохи нижче космосу, над «щільною атмосферою», де будуть літати ракети з ГППРД. Це дозволяє ракетам з ГППРД виконувати певні завдання і цілі, які не можуть бути реалізовані для ГЛА з розгінними прискорювачами. Це також дозволить Міністерству оборони диверсифікувати компанії, які можуть виробляти гіперзвукових зброю, сказав він.

«У світі конкуруючих технологій ми не можемо допускати ніяких сліпих зон або поступатися місцем. Таким чином, ми готуємося до того, щоб не здавати позиції за технологіями ГПВРД і гіперзвукових крилатих ракет в цілому», — сказав Ропер.

«Ми будемо мати велику універсальність в цілому. Це одна з причин, через яку ми зацікавлені в прискоренні технології, яка готова. Це забезпечить нашим операторам велику гнучкість», — підкреслив він.

«У разі технології розгінних планують ГЛА багато наших основні програми в відділі спрямовані на одних і тих же постачальників, почасти тому, що ці компанії першими впровадили матеріали і компоненти, що не були відтворені у всій галузі, — сказав Ропер. — Одна з причин, з якої я з нетерпінням чекаю запуску програми зі створення гіперзвукових крилатих ракет, полягає в тому, що у нас будуть різні постачальники. Це зовсім інша технологія».

За словами Ропера, зусилля зі створення гіперзвукових крилатих ракет здійснюватимуться за участю Науково-дослідної лабораторії ВПС США і Управління перспективних досліджень Міністерства оборони США (DARPA).

Зокрема, концепція гіперзвукового зброї з ПРД HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), що розробляється DARPA, може послужити основою для нової програми. В рамках цих зусиль група компаній Raytheon — Northrop Grumman і Lockheed Martin — Aerojet Rocketdyne створюють гіперзвукові апарати з ГППРД. «Технологія ГППРД пройшла довгий шлях. Я був дуже вражений тим, які виробничі технології є в даний час, — сказав Ропер. — ГППРД знаходиться на більш просунутій стадії розвитку, ніж я спочатку вважав ».

ВПС можуть приступити до реалізації нової програми гіперзвукового зброї всього за кілька місяців після закриття однієї з двох програм розробки, а саме програми гіперзвукового ударного зброї з неядерної бойовою частиною HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon). Хоча програма HCSW продемонструвала багатообіцяючі результати і була готова до льотних випробувань, ВПС відмовилася від неї в лютому ц.р. при формуванні бюджету на 2021 фінансовий рік на користь зброї швидкого реагування авіаційного базування ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon).

Поделиться публикацией