ВМС УКРАЇНИ ОТРИМАЮТЬ ГІДРОАКУСТИЧНУ СТАНЦІЮ «ТРОНКА»

Для ефективного моніторингу підводної обстановки та виявлення диверсійних сил противника в Україні розроблено нові гідроакустичні засоби.Фізико-географічні особливості північно-західної частини Чорного моря, а це відносно невеликі глибини (100–120 м), дають змогу підводним човнам противника малої водотоннажності підходити до стратегічних інфраструктурних об’єктів України.

До анексії Криму українські ВМС могли висвітлювали підводну обстановку значно більшими силами, оскільки були мисливці за підводними човнами — корвети «Тернопіль», «Луцьк» і «Хмельницький». Сьогодні лише один корабель флоту оснащено гідроакустичною апаратурою для пошуку підводних об’єктів. Тільки фрегат «Гетьман Сагайдачний» може повноцінно здійснювати протичовновий дозор, але переважно тоді, коли він патрулює в морі, тобто епізодично. Крім того, Росія активно розвідує близьку морську зону й територіальне море України, зокрема з використанням сил спеціального призначення. ЧФ отримав на озброєння два нових швидкісних катери типу «Раптор», які призначено для прихованої доставки груп диверсантів на узбережжя. Не виключено, що вищезгадані плавзасоби може бути застосовано проти України. Тому на ці загрози треба адекватно реагувати.

У перспективі система висвітлення підводного простору ввійде до новоствореної Єдиної національної системи відображення морської обстановки, робота над якою вже триває. Саме туди надходитиме весь потік інформації як із корабельних гідроакустичних засобів, так і з гідроакустичних станцій, які працюватимуть поблизу берегової лінії.

Ігор Фалєєв, представник Державного підприємства «Київський науково-дослідний інститут гідроприладів»:

— Україна має сучасні розробки у сфері радіо- та гідроакустики, зокрема станцій спеціального й протидиверсійного призначення «Олімп 3К», «Олімп-1», «Тронка», які мають міжнародний попит. Ці станції може бути використано для потреб технічного переоснащення Військово-Морських Сил України та Морської охорони ДПСУ. Напрямок швидко розвивається за рахунок упровадження нової елементної бази та принципів управління й контролю, що дає змогу в рази зменшити масу станцій і надати їм принципово нові бойові можливості, зокрема за рахунок прихованого транспортування до заданого району підводними роботами.

За задумом моряків, система вирішуватиме завдання щодо висвітлення даних про поточну підводну обстановку (пошук та ідентифікація підводних човнів, засобів доставки диверсійно-розвідувальних груп, інших малорозмірних цілей, включно з бойовими плавцями). Програма дозволить здійснювати розрахунково-аналітичну роботу. На основі отриманих даних моряки виконуватимуть тактичні розрахунки, розроблятимуть план протидії відповідним силам і засобам противника.

Нині в Україні для ефективного моніторингу підводної обстановки та виявлення диверсійних сил противника розроблено нові гідроакустичні засоби та станції. Вони спроможні здійснювати спостереження прибережних районів територіального моря, акваторій військово-морських баз і портів, стоянок торговельних суден і кораблів на рейдах. Це насамперед сучасна гідроакустична станція протидії диверсійним силам і засобам «Тронка», яку розробив персонал ДП «Київський науково-дослідний інститут гідроприладів».

Ця гідроакустична станція є пересувною. Вага її — 40 кг, тому станцію можна легко занурити в акваторію порту або розмістити поблизу сторожового корабля ВМС. Станція дуже ефективна, водночас принцип її роботи доволі простий. Вона в автоматичному режимі виявляє й супроводжує підводні об’єкти. Приміром, бойового плавця без спорядження або з аквалангом закритого типу станція «Тронка» може запеленгувати на відстані понад 500 м. З аквалангом відкритого типу — на відстані близько 900 м. А виявити диверсантів, яких доставили на надмалих плавзасобах, може й на дистанції 1000 метрів. На моніторі приладу є змога спостерігати за виявленими об’єктами, наприклад, з якою швидкістю рухаються підводні апарати. Також за допомогою вимірювання розподілу швидкості звуку на глибині можна навіть спрогнозувати дії диверсантів. Програмне забезпечення станції дозволяє задокументувати всю інформацію про підводну обстановку. Робоча глибина — до 50 м. Станція працює навіть під час трибального шторму.

Іще одна перспективна розробка українських винахідників — станція «Олімп 3К». Вона за своїми тактико-технічними характеристиками потужніша за «Тронку». Передає інформацію в режимі онлайн. З урахуванням гідрологічних умов моря та глибини занурення станція спроможна виявити підводний або надводний об’єкт на дистанції до 10 км. Вона мобільно розгортається, фіксує шум від гвинтів підводного човна навіть на глибині до 200 м. Практично безпомилково може ідентифікувати підводні цілі та класифікувати їх, навіть якщо в заданому районі перебуває підводний човен із трьома-чотирма надводними кораблями або цивільними суднами. Єдине що — станція може не розпізнати малорозмірні цілі, приміром, ворожу субмарину, яка має менше як тисячу тонн водотоннажності.

Народна Армія

Поделиться публикацией