ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА ЗАКОН ПРО НАЦБЕЗПЕКУ

Верховна Рада України 21 червня прийняла закон «Про національну безпеку України». Президентський законопроект №8068 підтримали 248 народних депутатів. Перед голосуванням депутати схвалили низку правок до законопроекту, які були узгоджені з НАТО.
Фракція «Блок Петра Порошенко» дала за закон 114 голосів (з 136 депутатів), «Народний фронт» — 71 (з 81), «Опозиційний блок» — 0 (з 43), «Самопоміч» — 18 (з 25), «Радикальна партія «- 3 (з 21), «Батьківщина» — 15 (з 20), група «Відродження» — 0 (з 24), група «Воля народу»- 1 (з 19), позафракційні — 26 (з 54) .
Як зазначив голова робочої групи з підготовки документа до другого читання Іван Винник, з прийняттям цього закону СБУ стане спеціальним органом з правоохоронними функціями. За словами депутата, це дозволить припинити розслідування СБУ кримінальних справ за економічними статтями, а його функціями буде забезпечення національної безпеки і антитерористична діяльність.
Законом встановлюється, що протягом шести місяців Кабмін повинен розробити новий закон про СБУ, в якому будуть прописані функції служби.
Законом також передбачається створення Комітету Верховної Ради з розвідки, який здійснює контроль над органами безпеки.

Відповідно до закону, з 1 січня 2019 року міністр оборони, а також його заступники призначаються з числа цивільних осіб.
Рада прийняла законопроект «Про національну безпеку України» в першому читанні 5 квітня. Представляючи тоді законопроект з парламентської трибуни, секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що документ є рамковими та визначає загальні принципи нацбезпеки. За його словами, законопроект містить намір України вступити в ЄС і НАТО.
18 червня спікер парламенту Андрій Парубій повідомив про те, що Верховна Рада повинна прийняти закон на цьому тижні, оскільки в липні відбудеться саміт НАТО. «І нам дуже важливо, щоб до саміту ми змогли продемонструвати, що Україна виконує свої зобов’язання щодо співпраці з НАТО», — сказав він.

Поделиться публикацией