ВВЕДЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ОБМЕЖЕННЯ ГРОМАДЯНСЬКИХ ПРАВ І СВОБОД, ЗАГАЛЬНОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ — ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ

На позачерговому засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) 26 листопада у Києві президент України Петро Порошенко повідомив про намір  внести в парламент проект постанови про запровадження воєнного стану через атаку російських прикордонників на корабельну групу Військово-морських сил України.

Президент запевнив, що введення воєнного стану не передбачає обмеження громадянських прав і свобод, загальної мобілізації та ведення будь-яких наступальних дій для звільнення окупованих територій.

Як повідомлялося, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України. Усі три судна внаслідок обстрілу росіянами втратили хід. Поранення дістали шестеро українських моряків.

Голова Національного банку України Яків Смолій під час засідання Ради національної безпеки і оборони України в Києві пообіцяв, що у випадку, якщо буде вирішено ввести в Україні воєнний стан, це ніяк не вплине на роботу банківської системи України, передав 5-й канал.

«Я хотів би сказати, що рішення, які будуть прийняті, жодним чином не вплинуть на роботу банківської системи. Банківські відділення та офіси будуть працювати у звичайному режимі, і рішення не вплинуть на роботу банків», — заявив він.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир «Яни Капу», який у супроводі бронекатерів «Бердянськ» і «Нікополь» прямував з Одеси до Маріуполя. Унаслідок тарану пошкоджено головний двигун, обшивку та леєрну огорожу буксира, втрачено рятувальний плотик.

Керченську протоку росіяни заблокували танкером із вимкненою системою автоматичної ідентифікації.

Україна ініціювала екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку із ситуацію в Азовському і Чорному морях.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України наголошує на тому, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. Своєю чергою в ФСБ Росії стверджують, що жодних повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито «захистом державного кордону».

Поделиться публикацией