ВАТ «МЕРИДІАН» ІМ. С.П. КОРОЛЬОВА ПРЕЗЕНТУВАВ ПЕРШИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВАДРОКОПТЕР ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА

ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова, що входить до складу державного концерну «Укроборонпром», презентував потенційним замовником власну розробку – квадрокоптер «Берегиня» для розвідувальних операцій.

Про це 21 січня ц.р. повідомили у прес-службі держконцерну.

Керівником проекту розробки літального апарату став 23-річний працівник заводу Максим Шеремет, аспірант спеціальності «авіоніка» КПІ ім. Сікорського.

«Воєнні події на сході України показали можливості та переваги використання для вирішення багатьох задач малих безпілотних літальних апаратів, в тому числі мультикоптерного типу. Завдяки малим габаритам, високій маневреності, відносній простоті експлуатації та використання вони стають надійними, а інколи і незамінними засобами підвищення ефективності військових підрозділів збройних сил, вирішуючи завдання розвідки, наведення та інші». – прокоментував керівник проекту Максим Шеремет.

«Берегиня» – перший військовий квадрокоптер вітчизняного виробництва. Його рама надрукована із карбону за допомогою 3D принтера, вага – до 2 кг. Цей матеріал є міцним і легким, що робить безпілотник мобільним та ефективним для розвідувальних цілей. Це також здешевлює ремонт апарату.

Час повного розгортання комплексу, за умови підготовки операторів – до 2 хвилин, заміна акумулятора – до 1 хвилини. Безпілотник за 3 секунди набирає висоту 100 метрів. При швидкості вітру 20м/с (тропічний шторм) в ручному режимі ним можна керувати без обмежень.

Квадрокоптер оснащений 2-ма камерами (цифрова та аналогова). Також зображення із безпілотника передається не тільки пілоту, але й на наземну станцію.

«Берегиня», на відміну від квадрокоптерів для цивільних потреб, має захищені канали зв’язку, що убезпечує пілота від (виявлення) спеціалізованим обладнанням.

 

«Меридіан» отримав запит від Міністерства оборони на розробку квадрокоптера у березні минулого року. В результаті Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України розробив робочі матеріали до проекту тактико-технічних вимог і завод «Меридіан» розпочав виробництво. А в жовтні відбулися перші випробовування квадрокоптера «Берегиня». Таким чином, від розробки до демонстраційного польоту минуло трохи менше ніж півроку.

Поделиться публикацией