БІЛОРУСЬ ВИХОДИТЬ НА РИНОК БЕЗПІЛОТНИКІВ

Бойові дії і конфлікти різної напруженості стають все більш дистанційними: удари засобами ураження наносяться здалеку, часом навіть без входу в зони виявлення засобів ППО, що прикриває об’єкт, а також без прямого залучення особового складу.

Таку інформацію 17 лютого ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

Роботи зі створення різних типів бойових БПЛА, в тому числі і стратегічних ударних, призначених для доставки засобів ураження, за сотні кілометрів від місця запуску, ведуться в різних країнах. Інформація про атаки дронів на об’єкти, в тому числі військового призначення, приваблює і без того підвищена увага.

Завдяки розвитку науки і технологій, збільшується дальність і швидкість польоту безпілотників, якість інформації, що передається, точність виявлення, вага корисного навантаження і т.д.

Розробці ударних БПЛА, наприклад баражують боєприпасів, приділяють увагу не тільки країни — традиційні виробники озброєнь, а й новачки на цьому ринку. У Білорусі розробку і виробництво БПЛА різних типів здійснюють кілька приватних і державних компаній. Публіці вже представлений бойової розвідувально-ударний безпілотний вертоліт «INDELA / BUR», оснащений оптико-електронною системою прицілювання і двома реактивними снарядами калібру 90 мм з максимальною дальністю стрільби 1700 м. Тактичний радіус польоту цього БПЛА — до 100 км, тривалість польоту — до 5 годин.

Науково-виробничий центр багатофункціональних безпілотних комплексів при Фізико-технічному інституті Національної академії наук Білорусі відомий своїми безпілотниками «Бусел» і «Буревісник». Менш відомий БПЛА «Яструб», який може нести до 120 кг корисного вантажу.

558-м авіаремонтним заводом (Барановичі) створений оперативно-тактичний розвідувальний БПЛА «Гриф-1», особливістю якого є швидка зміна комплексу обладнання. Тактичний радіус БПЛА «Гриф-1» — до 100 км, тривалість польоту — до 7 годин.

Також 558 АРЗ спільно з ВАТ «Агат — системи управління» здійснює виробництво тактичних БПЛА повітряної розвідки і спостереження «Беркут».

Однак з розвитком лінійки безпілотників актуальним стає питання боротьби з ними, так як не завжди засоби ППО здатні виявити і знищити дрон невеликого розміру. Крім того, ціна зенітної ракети набагато більше вартості деяких таких літаючих об’єктів.

Тому підприємствами Держкомвоєнпрому Білорусі в даний час розроблено цілий ряд технічних засобів і комплексів для захисту критично важливих об’єктів від застосування безпілотних літальних апаратів БПЛА як військового, так і комерційного призначення. Ці комплекси забезпечують виявлення, розпізнавання та супроводження дронів на дальностях до 50 кілометрів за допомогою засобів радіоелектронної, радіолокаційної та оптичної розвідки, ефективна протидія дронам шляхом придушення їх каналів управління, передачі даних і навігації.

Технічні новинки дозволяють реалізувати комплексну багаторівневу систему захисту від дронів, яка забезпечує створення захисного радіоелектронного купола над об’єктом від безпілотників і від Мультикоптер масового виробництва. До її складу можуть входити:

 

— комплексні інтегральні системи виявлення та протидії беспилотникам — такі як станції «Гроза-С» на різної транспортної базі і переносний комплекс «Купол»;

 

— система придушення і дезінформації навігації дронів «Оптима-Б»;

 

— системи радіоелектронного, радіолокаційного та оптичного виявлення і супроводу «Кіраса-М», радіолокаційна станція виявлення маловисотних і наземних об’єктів Х-діапазону «Родник», оптико-електронний і радіолокаційний наглядова комплекс «Зорки-О».

 

До складу системи можуть також входити:

 

— комплекс «Гроза-О», призначений для пошуку і відеореєстрації операторів-порушників;

 

— радіоелектронні рушниці для боротьби з Мультикоптер великої дальності — «Гроза-Р» і середньої дальності — «Гроза-Р2».

 

Залежно від завдань із захисту об’єктів, що стоять перед користувачами системи, можливе виявлення і розпізнавання БПЛА на великих відстанях (15 — 50 км) за допомогою засобів радіоелектронної і радіолокаційної розвідки, які працюють спільно і інформаційно доповнюють один одного, а також прицільне вплив на безпілотник , що представляє небезпеку для об’єкта, на дальності 30 — 40 км.

 

При цьому дані кошти в результаті комплексної роботи можуть не тільки припинити виконання безпілотником призначеного завдання, але і відвести його в бажаний район шляхом дезінформації його навігаційної системи, реалізувати його посадку або крах.

Поделиться публикацией