БЮДЖЕТ США ЗБІЛЬШИТЬ ВИТРАТИ НА ОБОРОНУ І ЗБЕРЕЖЕ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ – ЗМІ

Адміністрація США запропонує проект федерального бюджету на 2021 фінансовий рік, який починається 1 жовтня. У документі передбачать збільшення оборонних витрат з 738 до 740,5 мільярда доларів і збереження колишньої допомоги Україні.

Про це 10 лютого ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на Wall Street Journal.

Загальний обсяг федерального бюджету складе 4,8 трильйона доларів.

Значне збільшення фінансування очікує NASA — зростання складе 12%, що відображає поставлену президентом Дональдом Трампом завдання висадки американських астронавтів на Місяць до 2024 року, пише газета. На 19% запропоновано збільшити видатки на потреби Національної адміністрації з ядерної безпеки, на 13% — міністерства у справах ветеранів, на 3% — міністерства внутрішньої безпеки.

При цьому на 21% планується знизити фінансування допомоги за кордоном, що відображає курс адміністрації на скорочення таких витрат. При цьому допомога Україні залишиться на колишньому рівні. Уже кілька років по лінії Пентагону вона становить 250 мільйонів доларів. Як заявляв раніше український посол у Вашингтоні Володимир Єльченко, з урахуванням допомоги за лінією держдепартаменту в 2020 році Київ повинен отримати від США в цілому 698 мільйонів доларів.

Для порівняння, на 26% буде запропоновано урізати бюджет Агентства охорони навколишнього середовища, сказано в статті, на 15% — міністерства житлового та міського розвитку. Економити також передбачається на зміну ціноутворення для ліків в рамках програми медичного страхування Medicare і ряді інших соціальних позицій.

На продовження будівництва стіни на кордоні з Мексикою в наступному році планує запросити 2 мільярди доларів, що значно менше 5 мільярдів, які запрошувала адміністрація в минулому році і що викликало запеклий торг з демократами в палаті представників. В результаті Трамп оголосив тоді на кордоні надзвичайну ситуацію і скористався іншими механізмами для фінансування будівництва.

Поделиться публикацией