БУДЬ-ЯКИЙ ПРОДУКТ, ЩО ПРОПОНУЄТЬСЯ ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ В ЗСУ, ПОВИНЕН МАТИ ЯКОМОГА БІЛЬШИЙ РІВЕНЬ ЛОКАЛІЗАЦІЇ – В. БЕЛЬБАС

Перспективи та передумови технологічного зростання в Україні нерозривно пов’язані з економічним. Освоєння будь-яких технологій призводить до збільшення економіки підприємств та держави в цілому. Будь-який продукт, що пропонується для постачання в ЗСУ, повинен мати якомога більший рівень локалізації виробництва в Україні.

Про це під час круглого столу на тему: «Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії» в Укрінформі повідомив генеральний директор приватного підприємства КВП «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас.

«Військовий парад, що відбувся до 30-ї річниці Незалежності України, виявився дуже показовим. Було продемонстровано багато одиниць нової техніки. В свою чергу, компанія «Українська бронетехніка» продемонструвала чи не найбільше оборонної продукції, що використовується Збройними Силами і Національною гвардією. Зокрема, на параді були представлені MRAP «Варта» та ББКМ «Новатор». В тому числі, автомобілі із розрахунками ПТРК», – додав він.

В ході доповіді він звернув увагу, що в 2020 році головний замовник – Міністерство оборони України – був в більшій мірі переорієнтований на закупівлі за імпортом. На його думку, це може бути виправдано необхідністю оперативної закупівлі технологій, які не можуть бути швидко освоєні внутрішніми виробниками.

«Але є приклади закупівель обладнання, яке, наприклад, ми або інші оборонні компанії могли б виготовити самостійно в Україні», – наголосив В. Бельбас.

«Наразі наша компанія виконує понад 10 дослідно-конструкторських робіт (ДКР), із яких лише одна фінансується державою. В більшості цих ДКР стикаємося з тим, що в Україні дуже складна процедура проходження процесу від формування технічного завдання до представлення дослідного зразку, тоді як погодження цього зразка, проведення випробувань також може тривати надзвичайно довго. Через це часто українські оборонні компанії знаходяться у нерівних умовах по відношенню до іноземних, що саме по собі є дивним. Наприклад, при закупівлі артилерійських систем для імпортного зразку випробування не передбачалися взагалі, а для українського зразку передбачається декілька років випробувань», – заявив гендиректор «Української бронетехніки».

Крім того, В. Бельбас розповів, що наразі Міноборони України проводить ДКР «Сайгак» з розробки позашляховика для потреб Збройних Сил, і «Українська бронетехніка» однією з перших відгукнулася на цю пропозицію.

«Ми проводимо роботи за ДКР за власні кошти. Проект не з легких. Справа в тому, що з дев’яти місяців цього року п’ять місяців військовим відомством велася розробка технічного завдання, яке було надало МОУ наприкінці травня. Відтак, в учасників тендеру було лише три місяці на розробку і презентацію технічного зразку, що пройшов заводські випробування. З початку серпня ми намагалися отримати в Міноборони програми та методики таких випробувань. Відповіді на свої листи ми так і не отримали. Незважаючи на це, ми самостійно розробили програми і методики, що дозволяють у повному обсязі оцінити готовність зразка до державних випробувань, вклалися у суперстислі терміни та представили якісне авто, що повністю відповідає вимогам ТТЗ», – розповів він про хід тендеру.

Розповідаючи про нові проекти підприємства В. Бельбас додав, що компанія розробила та серійно виробляє та постачає до ЗСУ ББКМ «Новатор». Замовнику було запропоновано різні трансформації цих авто під різні задачі. Наприклад, для перевезення ПТРК розрахунків. В 2020 році така ініціативна дослідно-конструкторської роботи була проведена на підприємстві. Замовником не було прийнято зразок, але під парад за власні кошти підприємство таку роботу виконало. Крім того, наголосив він, є ще багато подібних пропозицій та напрацювань.

«Наприклад, наш бронеавтомобіль може використовуватися для перевезення розрахунків ПТРК «Стугна», БПЛА «Лелека-100», АГС-17 «Полум’я», БПЛА «Фурія», ПТРК «Ігла» і т.д. Таким чином, українські приватні і державні компанії починають кооперацію. Ми тісно співпрацювали з ДержККБ «Луч». Пропонуємо співпрацю з іншими державними компаніями. В свою чергу, дуже гнучко розглядаємо такі пропозиції від них», – сказав він.

«Що стосується державної підтримки передових оборонних технологій в Україні, то однозначно така ініціатива корисна. Ми вже обговорювали це під час минулого круглого столу. Наша компанія розробила та подала до Мінстратегпрому декілька інвестиційних програм. Звичайно, ми хотіли б мати таку підтримку від держави. Так, актуальним для приватних компаній залишається отримання рівних умов із державними, зокрема у частині фінансування підготовки виробництва тих проектів, що реалізовуються в межах державного оборонного замовлення. Але розуміємо, що державні кошти – це завжди складно. Часто буває, що приватному виробнику легше зробити щось самому, аніж входити в такий процес. Вкрай важливо створити баланс підтримки державних та приватних виробників. Лише за таких умов український ОПК розвиватиметься, стане надійним партнером армії та може на рівних конкурувати на глобальному ринку озброєння», – підсумував гендиректор «Української бронетехніки».

Поделиться публикацией