БРИТАНСЬКИЙ КАТЕРНИЙ ПРОЕКТ ДОРЕЧНИЙ ТА НАБЛИЗИТЬ УКРАЇНУ ДО СТВОРЕННЯ АСИМЕТРИЧНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ – АДМІРАЛ І.КАБАНЕНКО (ВІДЕО))

Україна має обмежені можливості захисту національних інтересів на морі, а цей проєкт є результатом цікавого збігу багатьох обставин.

Цей проект дозволить Україні створити «костяк москітних спроможностей на морі», а ВМСУ отримають високо маневрені швидкісні, малопомітні платформи, що будуть здатні нанести потужне ураження.

Таке переконання висловив в інтерв’ю Security Talks президент Української агенції з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA, адмірал Ігор Кабаненко, екс-заступник міністра оборони України (2014) та екс-перший заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2012-2013).

«Якщо зараз прийняти рішення, вже наступного року Україна могла б отримати першу платформу», — вважає адмірал.

На його думку, такий проект дозволить здійснити локалізацію виробництва – до 100 % платформ, але без урахування військово-морського озброєння, яке Україна ніколи не виробляла. І.Кабанеко наголосив, що йдеться про нові технології та використання ракет дальністю 180 км. А локалізацію, на його думку, треба робити на одному із приватних заводів України.

Британці готові оснастити українські Збройні сили сучасними ракетними катерами, які вже сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити цю потребу у Чорному та Азовському морях. Для цього передбачено надання Україні кредиту на 10 років у розмірі на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом). Міноборони планує побудову восьми катерів такого типу.

Поделиться публикацией