БОЛГАРІЯ ЗМІНЮЄ РАДЯНСЬКО-РОСІЙСЬКІ МИГ-29 НА АМЕРИКАНСЬКІ F-16

Щоб усунути проблеми зі старіючим авіапарком радянсько-російських літаків, Болгарія вирішила закупити у США 16 сучасних винищувачів F-16C/D модифікації Block 70/72 у два етапи по вісім штук в партії.

Таку інформацію 4 червня ц.р. повідомив Військовий навігатор України.

Зокрема, повідомляється, що Болгарія невелика й одна з найбідніших країн Східної Європи приєдналася до НАТО у 2004 році, але більша частина військової техніки цієї країни все ще є російською. Болгарські військово-повітряні сили мають 15 МиГ-29 (7 у придатному для використання стані) та 14 штурмовиків Су-25.

Протягом останніх років в Болгарії точаться дискусії по заміні, ремонті й технічному обслуговуванні зношених радянських літаків, особливо гострою стала ця проблема після оголошених санкцій ЄС та НАТО щодо Росії за розв’язану агресію проти України.

Тепер стало відомо, що США, як союзник по НАТО задовольнить запит уряду Болгарії на закупівлю першої партії з восьми літаків F-16 C/D Block 70/72; десяти двигунів F110 General Electric; десяти багатофункціональних систем розподілу інформації Link-16; дев’яти покращених систем iPDG; дев’яти радарів активного електронного сканування AN/APG-83; комплектів апаратури розвідки й цілеуказання, модульних комп’ютерів керування польотами 7000AH та іншої апаратури.

 

Державний департамент США затвердив дозвіл на продаж Болгарії літаків F-16C/D модифікації Block 70/72 із супутніми системами озброєння, зв’язку та обслуговування на загальну суму $1,667 млрд.

 

При цьому, Агентство з питань оборонної співпраці надіслало до Конгресу відповідний сертифікат, повідомляє американське спеціалізоване видання Defense World.

Крім того, передбачається продаж 20-мм автоматичних установок M61 Vulcan, ракет для літаків різних систем, авіабомб, лазерних прицілів та іншого озброєння.

 

F-16 Block 70 найновіша версія знаменитого літака має передову авіоніку, перевірений радар з активним електронним скануванням (AESA) Northrop Grumman AN / APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), модернізовану кабіну, сучасну зброю, конформні паливні баки (CFT), автоматичну систему запобігання зіткнень з землею (Auto GCAS), вдосконалений двигун і найбільший в світі наліт 12000 годин.

 

Передбачається, що американські літаки й системи озброєння забезпечать ефективне реагування Болгарії на небезпечні ситуації, а також посилення взаємодії місцевих ВПС із силами США та НАТО.

 

Відомо також, що у попередні роки F-16 закупили й інші колишні соціалістичні країни: Польща – 48 штук, Румунія – 12, Словаччина веде перемовини про закупівлю 14 таких літаків.

Поделиться публикацией