БМП BRADLEY ОТРИМАЄ ВДОСКОНАЛЕНУ СИСТЕМУ АКТИВНОГО ЗАХИСТУ IRON FIST

Після перепроектування системи активного захисту Iron Fist від Elbit Systems, яка встановлюється на бойову машину піхоти Bradley, армія США тепер готується використовувати цю систему у повністю укомплектованій бригаді.

Про це повідомив Ukraine’s Technologies and Strategies з посиланням на Defense News.

Армія працювала над забезпеченням бойових машин піхоти Bradley технологією APS з моменту отримання відповідної вимоги у 2016 році, але були проблеми з вихідною системою та конфігурацією ще під час попередніх тестувань характеристик.

«У 2018 році під час первинного тестування ми виявили різні місця, де система мала певні проблеми», — сказав підполковник Маріо Іглесіас, продакт-менеджер M2A4 Bradley, у нещодавньому інтерв’ю Defense News. За словами Іглесіаса, система була здатна протистояти лише 50% вхідних загроз.

Ізраїльська компанія Elbit Systems і провідний інтегратор Iron Fist General Dynamics Ordnance and Tactical Systems внесли значні зміни в спосіб установки системи на БМП Bradley, а також змінили рішення по протидії загрозам. Нова версія системи тепер називається Iron Fist Light Decoupled.

За словами Іглесіаса, радари, оптичні датчики та інші частини системи тепер встановлені та налаштовані різними способами, а кабелі, пов’язані з апаратним забезпеченням комп’ютера, були переконфігуровані.

Тестування системи активного захисту Iron Fist  у 2019 році, після чого було виявлено і усунено низку недоліків системи (відео — YouTube/Elbit Systems)

Він додав, що найбільша зміна відбулася в програмному забезпеченні, пов’язаному зі здатністю правильно ідентифікувати загрози, обробляти інформацію та розраховувати відповідь.

«Протягом останніх двох-трьох років вони змогли вдосконалити його до того, що він став набагато надійнішим, що і продемонстрували останні випробування», — сказав він.

Він додав, що ця система під час значно складніших і ретельніших тестувань у 2022 році тепер здатна протистояти загрозам у 70% випадків.

Випробування проходили як на Абердинському полігоні, штат Меріленд, так і на ракетному полігоні Уайт-Сандс, штат Нью-Мексико, з лютого по вересень.

«Ми дійсно перевірили, на що здатна система», — сказав Іглесіас. «Ми зробили набагато більше пострілів, і, якщо без подробиць… ми зробили так, щоб значна кількість цих пострілів була саме в тому місці, яке ми називаємо «оперативно відповідним середовищем», де працюють інші речі; ми йдемо в райони, де є будівлі та інші транспортні засоби».

Крім того, компанія Elbit нещодавно змогла продемонструвати в Ізраїлі — використовуючи існуючу конфігурацію Bradley та Iron Fist Light Decoupled — здатність протистояти безпілотникам, при цьому зберігати здатність націлюватися на інші загрози, такі як реактивні гранати та керовані протитанкові боєприпаси.

«Це можливість, яка не була необхідною частиною наших початкових вимог, але через те, що ми зараз бачимо в Україні, виник певний інтерес до того, що ми можемо зробити для захисту наших транспортних засобів від БПЛА», — сказав Іглесіас.

«Хоч і військові визначили, що система достатньо хороша, щоб розмістити бригадний комплект в 2025 році, «у нас немає фінансування, щоб закупити його», – пояснив він.

За словами Іглесіаса, армія ще не вирішила, чи буде система використовуватися на більшій кількості автомобілів Bradley чи інших транспортних засобів. Тим часом проводиться обмежена робота з визначення характеристик для середнього варіанту Trophy APS, який зараз використовується на основних бойових танках Abrams і системі StrikeShield.

Trophy виготовлена ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems. StrikeShield був розроблений машинобудівним та зброєбудівним концерном Rheinmetall Protection Systems у Німеччині. Компанія створила спільне підприємство з Unified Business Technologies для виведення StrikeShield на ринок США.

«Ми отримали фінансування, щоб переїхати», — сказала Ліза Гроновскі, менеджер із продукції армійських систем захисту транспортних засобів, у тому ж інтерв’ю Defense News.

Щоб перевірити обидві системи, армія використовуватиме платформо-агностичну установку для збору даних про продуктивність, щоб вирішити, чи системи працюють достатньо добре та чи підходять для використання на наземних бойових платформах, сказала Гроновскі. Тестування має завершитися до кінця фінансового року.

«Немає жодних подальших дій або другого етапу тестування після того, як це буде завершено», — зазначила вона.

Військові ще мають визначитися, чи можна щось зробити з бойовою машиною Stryker опісля того, як система, яку вони спочатку випробували, виявилася непридатною для цієї машини.

Поделиться публикацией