БЕЗПІЛОТНИК PD-2 ОСНАСТИЛИ СУЧАСНОЮ ГІРОСТАБІЛІЗОВАНОЮ ПЛАТФОРМОЮ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Нещодавно відбулися випробування вітчизняного дрона «малого» тактичного класу, на яких відпрацьовувалося управління двома безпілотними літальними апаратами (БПЛА) з однієї станції управління. Про це 8 листопада повідомив портал armyinform.com.ua.

При цьому політ фіксувався оновленою оптичною станцією з гіростабілізованою платформою, розробленою та створеною в Україні.

Таке «око» оснащується кількома камерами та тепловізором, що дозволяє безпілотному апарату проводити високоякісний моніторинг на висоті до кількох тисяч метрів як вдень, так і вночі. А завдяки вітчизняній платформі з вбудованими датчиками положення зображення залишається чітким та якісним.

Фактично в UkrSpecSystems створили «лайт»-версію оптико-електронної системи, на кшталт тих, якими оснащується BayraktarTB2 або планують оснастити вітчизняний ударний дрон «Сокіл-300» (йдеться про гіростабілізовану оптичну станцію наведення від ДП «Ізюмський приладобудівний завод» – ОПСН-І).

Подібна сучасна система разом із можливістю PD-2 перебувати в повітрі до 10 годин та підійматися на висоту 3 км робить з розробки UkrSpecSystems чудову розвідувальну машину з великими можливостями.

Ще одним значним «плюсом» нового покоління People’s Drone (PD-2) як військового розвідника є можливість використання швидкозмінних модулів з додатковими електричними двигунами, що дозволяє БПЛА здійснювати вертикальний зліт та посадку.

PD-2 (нове покоління БПЛА від UkrSpecSystems, який наразі проходить випробування) легко розбирається та збирається, що спрощує його перевезення, а система вертикального зльоту та посадки забезпечує скритність запуску та посадки з будь-якого місця. Оскільки апарату стають не потрібні злітно-посадкова смуга чи катапульта.

Окремо варто відзначити й опціональну можливість використання PD-2 баражуючих боєприпасів, що встановлюються у спеціальні підвісні контейнери. За словами розробників, вони можуть бути термобаричними осколково-фугасними або кумулятивними з бойовою частиною вагою до 3 кг. При використанні подібної мінібомби з висоти близько 1 км досягається точність попадання в радіусі 10 метрів.

Варто додати, що українською розробкою (окрім силових структур нашої країни) зацікавилися й за кордоном. Зокрема був укладений контракт з ОАЕ на постачання комплексів PD-1, а створені UkrSpecSystems гіростабілізовані платформи продавали в країни ЄС та Австралію.

Поделиться публикацией