БАЙДЕН НАБЛИЖАЄТЬСЯ ДО ДОЗВОЛУ ВІЙСЬКОВИМ ПІДРЯДНИКАМ ЗІ США ПРАЦЮВАТИ В УКРАЇНІ

Очікується розгортання «від кількох десятків до кількох сотень підрядників»

Адміністрація президента США Джо Байдена наближається до зняття фактичної заборони на розгортання американських військових підрядників в Україні, що дозволить їм допомогти обслуговувати і ремонтувати передані від США Україні системи озброєнь. Але при цьому чиновники адміністрації зазначають, що мови про відправку в Україну американських військових не йде. «Ця зміна означатиме ще один значний зсув у політиці адміністрації Байдена щодо України, оскільки США шукають способи надати українським військовим перевагу у протистоянні з Росією», – повідомляє CNN із посиланням на чотирьох американських чиновників, знайомі з цим питанням.

За словами чиновників, зміни у політиці все ще перебуває на стадії розробки і не отримала остаточного схвалення президента США, а один з них нагадав, що «президент абсолютно впевнений, що він не відправлятиме американські війська в Україну».

За словами чиновників, зміна політики дозволить Пентагону надавати контракти американським компаніям для роботи в Україні вперше з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Вони сподіваються, що це прискорить технічне обслуговування і ремонт систем озброєнь, які використовуються українськими військовими.

Наразі надану США військову техніку, яка зазнала значних пошкоджень у боях, доводиться вивозити з України до Польщі, Румунії чи інших країн НАТО для ремонту, а цей процес займає багато часу. Американські війська також готові допомогти українцям з більш рутинним технічним обслуговуванням і логістикою, але лише на відстані за допомогою відеочату або захищеного телефону – механізм, який має певні обмеження, оскільки американські війська і підрядники не можуть безпосередньо працювати з системами.

Однією з передових систем, яка, за словами посадовців, ймовірно, потребуватиме регулярного технічного обслуговування, є винищувач F-16, який Україна має отримати вже цього року. За словами одного з чиновників, компанії, які братимуть участь у тендерах на отримання контрактів, повинні будуть розробити надійні плани зниження ризиків для зменшення загроз для своїх співробітників.

Поделиться публикацией