ТАНК «ОПЛОТ» ЗНАЧНО БІЛЬШЕ ЗАХИЩЕНИЙ ЗА ПОПЕРЕДНИКІВ

«У конструкції танка БМ «Оплот» значно менший відсоток ослаблених зон у порівнянні з конструкціями попередніх танків Т-84, Т-80, Т-72, ​​Т-64 та ін. ПТВДЗ «Дуплет» довела свою ефективність в ході численних випробувань обстрілом із застосуванням всієї номенклатури БПС калібру 125-мм, а також сучасних 120-мм боєприпасів іноземного виробництва, повністю підтвердивши заявлені характеристики.»

Про це в своїй статті, оприлюдненій 5 грудня 2017 року на сайті www.ukrmilitary.com, дійшли висновку автори аналізу І.Л. Гречко, Ю.М. Костін, Ю.О. Даньшин, В.В. Дураченко і П.В. Афонський.

Фахівці зазначають: «Корпус і башта танка БМ «Оплот» виготовлені з високоміцної протиснарядної броньової сталі з оптимальним поєднанням міцності, твердості і в’язкості, а також розраховані на необхідний ступінь ослаблення проникаючої радіації.»

Зокрема в статті говориться, що високі механічні властивості і бронестійкості сталей досягнуті за допомогою легування сталі певною кількістю таких хімічних елементів, як хром, молібден, нікель, марганець, кремній, ванадій та ін., а також певною термічною обробкою і зміцненням металу в результаті прокату броньових листів з українських марок сталі 21Ш, 22Ш і 24Ш.

«Підвищення протиснарядних і протикумулятивних властивостей броньовим сталям надають також зниження вмісту сірки і фосфору в металі і додаткове видалення шкідливих домішок електрошлаковим переплавом (ЕШП). Однією з основних вимог до конструкції корпусу і башти танка є мінімізація кількості зварних швів, люків і отворів, необхідних для доступу до систем і механізмів танка» — заявили автори статті.

В конструкції танка БМ «Оплот» застосовані одно-двохперешкодна, комбінована і екранована броня, а для зниження маси танка БМ «Оплот» застосований диференційований броньовий захист.

Економію маси танка при рівній снарядостійкості забезпечує застосування нахилених броньових листів корпусу і башти танка, а також використання композитної броні. Диференційованість товщини деталей корпусу і башти досягається застосуванням фасонного броньового лиття.

Одним з найважливіших вимог до броньового захисту є герметичність корпусу та башти танка, що виключає затоплення танка у воді, і необхідна для захисту екіпажу і внутрішнього обладнання від ураження дрібними осколками, свинцевими бризками від куль, горючими рідинами, ударною хвилею, бойовими отруйними, бактеріологічними та радіоактивними речовинами.

Поделиться публикацией