АМЕРИКАНСЬКА ДОПОМОГА Є СУТТЄВОЮ – ЕКСПЕРТ

Американська допомога є суттєвою тому, що має як політичне підґрунтя, так і практичне. За період бойових дій на Сході України ми отримали дійсно потрібні речі, і я маю на увазі не лише медичні засоби. Таку думку висловив Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт СЕРГІЙ ЗГУРЕЦЬ у другій частині інтерв’ю «Апострофу» 7 вересня ц.р.

С. Згурець переконаний, що США забезпечили українську армію великою кількістю сучасних радіостанцій. «Думаю, з точки зору ефективності застосування підрозділів надійний захищений зв’язок – це пріоритет. Якщо ти не можеш поставити командирам завдання за допомогою надійного захищеного зв’язку, якому протидіють російські засоби радіоелектронної боротьби, тоді сенс танка чи гармати просто нівелюється. Американська сторона поставила українській армії радіостанції типу Harris Falcon ІІ й Falcon ІІІ, при тому що Falcon ІІІ є навіть не у всіх підрозділах армії США. Загальна сума поставки радіостанцій складає близько 70 мільйонів доларів, й ці обсяги зростатимуть», — вважає експерт.

«Це надзвичайно ефективні радіостанції, які спроможні працювати в умовах протидії російських РЕБ – задавити роботу Harris просто неможливо. Це означає, що наші сили спеціальних операцій, десантно-штурмові війська можуть виконувати свої завдання в достатньо комфортних з точки зору керування умовах», — додав співбесідник.

Також С. Згурець наголосив на тому, що інший компонент, який стосується американської допомоги, — це радари контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36 і AN/TPQ-49. Вони спроможні відстежувати стрільбу з мінометів чи артилерії, яка керується російськими найманцями, на відстанях 20 і 40 км відповідно й чітко визначати координати ворога. Знаючи їх, можна здійснювати контрбатарейну боротьбу й швидко знищувати ворога. Наявність цих радарів у штаті наших артилерійських бригад суттєво посилює їхню ефективність. Бойові дії зараз не такі жорсткі, як раніше, але ці радари працюють і забезпечують контроль над полем бою.

«Безпілотники Raven також використовуються нашими підрозділами й дійсно допомагають контролювати поле бою. Думаю, це не єдині зразки техніки, на які ми можемо очікувати, і це гарний приклад того, що американська держава достатнього уважно спостерігає за тим, що відбувається в Україні», — підсумував директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Поделиться публикацией