АКТИВНІСТЬ РОСІЙСЬКИХ ПІДВОДНИХ ЧОВНІВ В 2019 РОЦІ ДОСЯГЛА НАЙВИЩОГО РІВНЯ З ЧАСУ ЗАКІНЧЕННЯ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ

НАТО стверджує, що активність російських підводних човнів в році, що минає досягла найвищого рівня з часу закінчення холодної війни.

Про це 19 грудня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на німецьку медіагрупу.

За її даними, в штаб-квартирі НАТО йдуть інтенсивні дискусії про можливу відповідь на маневри підводних човнів РФ. «Росія постійно активізує свої операції під водою», — наводить медіагрупа слова представника альянсу Оани Лунгеску. Вона стверджує, що, перш за все, це стосується північній частині Атлантичного океану і Норвезького моря.

Лунгеску заявила, що НАТО відреагує модернізацією засобів протидії підводним човнам і посиленням патрулювання. В альянсі відзначають, що маршрути військового постачання, канали комунікації та цивільні торгові шляхи в Північній Атлантиці «мають життєво важливе значення для безпеки Європи».

В альянсі побоюються, що Москва хоче підірвати зв’язку між ЄС і США в Атлантиці, пише RND з посиланням на джерела в НАТО. Там попередили про особливу небезпеку російських ракет підводного базування. Медіагрупа згадує при цьому підводні човни проекту 955 «Борей» і розробляються Росією гіперзвукові ракети «Циркон».

Аналітики НАТО вважають, що РФ хоче бути в змозі проводити операції з використанням свого підводного флоту по всьому світу. За їхньою оцінкою, маючи значну перевагу в підводних човнах, Москва змогла б вирішити можливий конфлікт в Балтійському морі в свою користь. Підводні човни також могли б запобігти пошкодженню кабелів комунікації, прокладені по морському дну, попереджають експерти.

Звинувачення Росії в активізації дій її підводних човнів постійно звучать з боку Заходу. Російська влада зі свого боку раніше неодноразово заявляла, що пересування кораблів здійснюються в суворій відповідності з міжнародно-правовими нормами.

 

Поделиться публикацией