АЗЕРБАЙДЖАН ЗНИЩИВ НАДАНУ РОСІЄЮ ВІРМЕНІЇ ВІЙСЬКОВУ ТЕХНІКУ «НА МІЛЬЯРДИ ДОЛАРІВ» — ПРЕЗИДЕНТ АЛІЄВ

Президент Азербайджану заявив, що у Вірменії немає можливості купувати військову техніку, тому її безкоштовно постачає Росія. За словами Алієва, ВС Азербайджану знищили в Нагірному Карабасі вірменську техніку російського виробництва на мільярди доларів.

За останні два тижні Азербайджан знищив в Нагірному Карабасі військову техніку Вірменії «на мільярди доларів». Про це президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив російському телеканалу РБК в інтерв’ю, стенограму якого сайт президента розмістив 10 жовтня.

«Не секрет, що сьогодні Вірменія залежить від Росії на 100 відсотків. Безпека забезпечується Росією, безкоштовне озброєння забезпечується Росією. Ми знищили вірменську техніку, напевно, на мільярди доларів. Ось зараз, за ​​два тижні. Звідки у них ці гроші? У них їх немає. Це все безкоштовні поставки з Росії «, — сказав Алієв.

За його словами, навіть кордон Вірменії з Туреччиною і Іраном охороняють російські прикордонники. «Якби не це, вона була б порожня. У якій ще країні є стільки важелів вплинути на Вірменію? Ні в який. І може бути, в світі немає двох інших країн, одна з яких була б ось в такій повній залежності», — пояснив президент Азербайджану. Він вважає, що Москва повинна вплинути на Єреван в конфлікті навколо Нагірного Карабаху.

У 1991 році за підтримки Вірменії Нагірний Карабах оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що протривала до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир’я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло більше 30 тисяч чоловік. Азербайджан вважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в «масштабній провокації», обстріл позицій азербайджанської армії і оголосило про початок «стрімкого контрнаступу». Вірменські влади, в свою чергу, заявили, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовують танки, важку артилерію і авіацію. Повідомлялося про загиблих і поранених військовослужбовців і мирних жителів.

Воєнний стан ввели як у Вірменії, так і в окремих районах Азербайджану. Обидві країни, що беруть участь в конфлікті, оголосили мобілізацію. 3 жовтня в Вірменії заявили, що Азербайджан перейшов в масштабний наступ, яке силам самооборони невизнаної республіки вдалося зупинити.

9 жовтня 2020 р. під час переговорів в Москві представники Азербайджану і Вірменії домовилися про припинення вогню в Нагірному Карабасі з 12.00 10 жовтня. Однак після настання перемир’я обидві сторони звинуватили одна одну в його порушенні.

Поделиться публикацией