АДМІНІСТРАЦІЯ БАЙДЕНА ПЛАНУЄ ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ СОЮЗНИКАМИ

Адміністрація президента Байдена скористається майбутньою зустріччю НАТО, щоб почати зусилля щодо відновлення довіри з європейськими союзниками.

Про це 16 лютого ц.р. повідомив Цензор.нет, посилаючись на «Голос Америки«.

Як розповіли Reuters анонімні джерела в адміністрації, міністр оборони Ллойд Остін підкреслить відданість США трансатлантичному альянсу після відкритої ворожості ек спрезидента Дональда Трампа.

Зустріч міністрів оборони НАТО, яка відбудеться 17-18 лютого, стане першим великим європейським заходом з моменту інавгурації Байдена. Президент виступить з промовою на віртуальних зборах Мюнхенської конференції з безпеки 19 лютого.

За словами джерел, Пентагон за Байдена не припинить наполягати на досягненні цільових показників з видатків на оборону в країнах НАТО, але зосередиться на досягненні прогресу в зміцненні колективної оборони.

«Довіру не можна побудувати відразу, це потребує часу. Для цього потрібні не просто слова, а дії», — сказало анонімне джерело в Міністерстві оборони США.

Щоб підкреслити позицію Байдена щодо НАТО, Білий дім пішов на рідкісний крок, опублікувавши відео першої розмови президента з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, у якому він використовував слово «священні» для опису зобов’язань з колективної оборони.

Однак на Байдена може чекати непростий шлях до відновлення відносин з Європою після того, як Трамп порушив низку зобов’язань перед європейськими союзниками, зокрема вийшов з ядерної угоди з Іраном і Паризької угоди з клімату.

«У європейському оборонному співтоваристві накопичилася втома від Трампа і його непередбачуваності, — сказало європейське дипломатичне джерело в НАТО. — Ми чотири роки не спілкувалися один з одним, а світ змінився за цей час. Байдену належить багато відновити у відносинах з Європою».

 

Поделиться публикацией