ІЗРАЇЛЬ І АЗЕРБАЙДЖАН ПРОДОВЖУЮТЬ ПЕРЕГОВОРИ ПРО ПІДПИСАННЯ КОНТРАКТУ НА ЗАКУПІВЛЮ ЗБРОЇ

Ізраїль і Азербайджан продовжують переговори про підписання контракту на закупівлю додаткового зброї на суму 2 млрд.доларів у ізраїльських оборонних компаній.

Про це 16 серпня ц.р. повідомив портал «Новости ВПК», посилаючись на «Israel Hayom».

На контракти впливають два фактори. По-перше, почастішали перестрілки уздовж нової-старої вірмено-азербайджанського кордону, які, на думку багатьох, можуть перерости в Третю Карабахської війну. По-друге, це зміцнення відносин між Ізраїлем і Азербайджаном, особливо після успіху Баку у Другій Карабахської війни і історичного відкриття торгового і туристичного представництва Азербайджану в Ізраїлі.

 

Крім цієї угоди, в даний час Баку веде переговори з різними ізраїльськими компаніями. Вантажні літаки азербайджанського міністерства оборони, в які завантажують різного типу озброєння і боєприпаси, включаючи балістичні ракети і літаки, регулярно приземляються на авіабазі Увда, в тому числі в останні дні. Йдеться про угоди на сотні мільйонів доларів, які, як очікується, будуть підписані в найближчі місяці.

 

Ці угоди стануть додатковим свідченням важливості відносин з Баку для високопоставлених чиновників в Єрусалимі. І це все незважаючи на тиск, який вірмени намагалися чинити самостійно і за допомогою свого лобі по всьому світу, яке було спрямоване проти збройових угод між Ізраїлем і Азербайджаном. В рамках цього, незабаром після відкриття свого посольства в Ізраїлі, на тлі війни в Карабасі Вірменія відкликала посла для консультацій, що не вплинуло на відносини між Єрусалимом і Баку. Навпаки, в Азербайджані вже діють центри розробок ізраїльських оборонних компаній, зокрема, в Карабасі: ізраїльські компанії з усіх сфер, від безпеки до сільського господарства, беруть активну участь у відновленні територій після тривалої вірменської окупації.

 

Нещодавно відкрита торгова палата Азербайджану в Тель-Авіві вже встигла досягти тимчасової угоди з ізраїльською інвестиційної платформою Our Crowd, що свідчить про те, що Баку прагне за допомогою нових представництв в Ізраїлі прискорити розвиток відносин. Також позавчора «незалежний» турецька оглядач Огул Туна припустив, що відкриття в Ізраїлі азербайджанської торговельній і туристичній палати є останнім кроком на шляху до відкриття посольства Баку в Ізраїлі. Якщо це трапиться, Азербайджан стане другою країною з шиїтським більшістю, який призначить посла в Ізраїлі після Халіда Юсуф аль-Джалахма, який 30 березня був призначений першим послом Бахрейну в Ізраїлі.

Поделиться публикацией