У Міноборони розробляють нові види сухпайка для військових.
Про це 15 вересня ц.р. під час брифінгу повідомив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводу матеріального забезпечення ЗС України полковник Олександр Хворост, передає прес-служба Міноборони.
— На сьогоднішній день є три варіанти організації харчування військовослужбовців. Перший — це «гаряче», яке зараз пріоритетне. Другий — забезпечення повноцінним харчуванням з використанням т. зв. 15-й норми добового польового набору сухих продуктів в двох варіантах: для польових і для повсякденних умов. І третій -10-та норма, яка використовується в основному у військових частинах для окремих завдань, — зазначив офіцер.
Він розповів, що сухий пайок по 10-й нормі є дещо застарілим, адже розроблявся ще в 2001 році (на відміну від п’ятнадцятої норми, розробленої в 2016 році). Тому йде робота над його покращенням, з урахуванням аналізу досвіду використання. Зараз по 10-й нормі перероблена технічна документація для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони і забезпечувати повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.
— З огляду на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору в «реторт пакети». Вони дозволяють зберігати блюдо довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію в новій «реторт упаковці», — повідомив полковник Олександр Хворост.
У той же час в Міноборони відзначають, що закупка 10-ї норми сухого пайка не є пріоритетною в наступному році. На сьогодні вони закуповуються для виконання договорів у 2020 році.