ПУТІН ЗМІНИВ ШОЙГУ НА ЕКОНОМІСТА. ПЕРЕМІЩЕННЯ ПАТРУШЕВА ЗАЛИШАЄТЬСЯ ІНТИРИГОЮ

Володимир Путін 12 травня 2024 року запропонував призначити нового міністра оборони замість чинного голови відомства Сергія Шойгу. На цю посаду президент запропонував Раді Федерації колишнього першого віце-прем’єра Андрія Білоусова. Шойгу буде призначено секретарем Ради безпеки замість Миколи Патрушева. Крім того, Шойгу буде заступником Путіна в комісії з військово-промислового комплексу.

Кандидатури міністрів силових відомств та міністра закордонних справ пропонує не глава уряду, а президент, який їх узгоджує не Держдума, а Рада Федерації. Шойгу – єдиний міністр, якого президент запропонував не перепризначати. Він обіймав посаду з 2012 року.

Шойгу вдруге в сучасній російській історії не обійматиме міністерську посаду в російському уряді. Він був міністром з 1991 року, з перервою на півроку 2012 року, коли його призначали губернатором Московської області. Політик вважається близьким до Путіна, з яким вони разом полювали та відпочивали на природі. Він один із творців партії «Єдина Росія», колишньою основною пропутинською силою в парламенті в перші два терміни його президентства. Однак він зазнав різкої критики серед провладних активістів і блогерів за військові невдачі Росії в ході її вторгнення в Україну.

ТГ РФ пише наступне: проводячи Сергія Шойгу з посади міністра оборони, який він беззмінно обіймав протягом останніх одинадцяти з половиною років, хочеться сказати багато, але скажемо основне — свій найголовніший у житті іспит в особі спецоперації в Україні Шойгу не витримав.

Швидше за все, тепер слід очікувати значних адміністративних перестановок у структурі Міністерства оборони, відхід багатьох старих осіб та поява нових — Білоусов формуватиме команду своїх людей під свої завдання.

Держвитрати та «Кримнаш». Хто такий в.о. прем’єра Андрій Білоусов

65-річний Білоусов зараз обіймає посаду виконувача обов’язків першого віце-прем’єра Росії. Глава уряду Михайло Мішустін не запропонував Думі призначити його на нову посаду. Білоусова називали куратором економічного блоку в уряді. Ділові ЗМІ повідомляли про його конфлікти з економічними міністерствами та Центробанком: він, як стверджується, виступав за більшу участь держави в економіці.

До 2021 року частка державного сектора в російській економіці перевищила 55 відсотків, свідчать ІПЕІ РАНХіГС, цей показник зріс на фоні війни в Україні. The Bell називало його єдиним економістом із команди Путіна, хто «вірить у кільце ворогів навколо Росії». 2014 року він підтримував анексію Криму.

Відомо, що Білоусов не служив у армії. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи призначення економіста на посаду міністра оборони, заявив, що на полі бою «перемагає той, хто більше відкритий для інновацій» (цитата з ТАРС). Він зазначив, що завданням міністра буде «вписати економіку силового блоку в економіку країни» — зараз військовий бюджет вже наближається до рівня 1980-х років, що «не критично, але надзвичайно важливо».

Він зазначив, що «військовою складовою» у міністерстві займається Генштаб, і його голова Валерій Герасимов залишається на посаді. Нове призначення Патрушева він обіцяв анонсувати пізніше.

Поделиться публикацией