В США ПРЕДСТАВИЛИ БЕЗПІЛОТНИЙ НАЗЕМНИЙ НОСІЙ-ПУСКОВУ УСТАНОВКУ КРИЛАТИХ РАКЕТ TOMAHAWK

Корпус морської піхоти США вперше публічно представив безпілотний наземний носій-пускову установку крилатих ракет Tomahawk великої дальності. Фото оприлюднила служба розповсюдження візуальної інформації Міністерства оборони США.

Про це 26 липня ц.р. повідомив Мілітарний.

У базовому таборі Корпусу морської піхоти Пендлтон у штаті Каліфорнія 11-й полк морської піхоти 1-ї дивізії морської піхоти ввів в стрій першу ракетну батарею Корпусу морської піхоти великої дальності. Урочиста церемонія відбулася 21 липня.

Створення батареї зумовлено необхідністю підвищення спроможностей КМП у нанесенні ударів на велику відстань та збільшення можливостей з контролю за морським простором.

Носій ракети створений на базі дистанційно керованої безекіпажної пускової установки ROGUE (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary) комплексу NMESIS для протикорабельних ракет Naval Strike Missile. Він отримав назву Long Range Fires Launcher.

Безпілотна версія шасі американського армійського позашляховика JLTV отримала низку змін у конструкції. Пускова установка може нести лише одну крилату ракету великої дальності, чим відрізняється від версії NMESIS з двома меншими ракетами NSM.

Також нова машина отримала великий контейнер невідомого призначення, він розміщений справа від транспортно-пускового контейнера з ракетою. Імовірно, в ньому міститься необхідне обладнання для підготовки ракети перед пуском або ж система керування вогнем.

Наразі ніяких точних відомостей та технічних характеристик про цю бойову систему публічно не повідомляється.

Першу батарею ракет дальнього радіуса дії ввели у дослідну експлуатацію на початку цього року. Згідно з планами КМП, перший дивізіон LMSL із трьох батарей з невизначеною кількістю пускових установок мають отримати до 2030 року.

Корпус морської піхоти активно працює над створенням установок для наземного пуску ракет Tomahawk з 2020 року. Окрім військово-морських сил в США розробкою подібної системи займаються і сухопутні війська.

З цією метою армія замовила та вже отримала першу батарею значно більших причепних пускових установок Typhon, які є адаптованими корабельними системами вертикального пуску Mk. 41.

Ці пускові установки можуть запускати не лише “томагавки”, а й інші традиційно “морські” ракети, у тому числі зенітні SM-6.

Поделиться публикацией