ПРОТИ ЧЛЕНСТВА УКРАЇНИ В НАТО ВИСТУПАЮТЬ ЩОНАЙМЕНШЕ СІМ КРАЇН

Президент України Володимир Зеленський хоче отримати негайне запрошення на вступ до НАТО, але стикається з проблемою: ключові столиці – Вашингтон і Берлін – не поспішають із запрошенням України до Альянсу. Про це пише Politico із посиланням на чотирьох американських та натівських посадовців і дипломатів.

У своєму Плані перемоги президент Зеленський просить союзників про негайне запрошення, але визнає, що фактичний вступ до Альянсу стане можливим лише після закінчення війни з Росією.

Зеленський наполягає на тому, що для України «принципово важливим» є отримати запрошення під час війни. Однак ключові члени НАТО побоюються бути втягненими у війну з Росією. «На сьогоднішній день Альянс не дійшов до того моменту, коли він готовий запропонувати членство або запросити Україну», – заявила в інтерв’ю виданню посол США в НАТО Джуліанна Сміт, яка залишає посаду.

Український президент також визнав, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не підтримує його в питанні швидкого запрошення до НАТО. «У мене дуже добрі стосунки з Шольцем. Я вдячний, що він допомагає. Німеччина посідає друге місце за рівнем підтримки. А те, що німецька сторона скептично ставиться до нашого вступу в НАТО — це факт. Нам усім доведеться багато працювати з німецькою стороною. Та все одно вплив на це матимуть Сполучені Штати», – зазначив він.

Поделиться публикацией