СОТНІ МИТЦІВ РФ ПІДПИСАЛИ ЗАЯВУ: «ВІЙНА РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ – ГАНЬБА: … МИ НЕ ВІРИМО ПУТІНУ»

У Росії триває збір підписів відомих діячів культури під різкою заявою «Війна, розпочата Росією проти України – це ганьба» проти війни з Україною.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Фейсбук-акаунт журналіста та письменника, колишнього редактора «Дождя» Михайла Зигаря.

 

«Співвітчизники! Війна, розпочата проти України – це ганьба. Це наша ганьба, але, на жаль, нести відповідальність за неї доведеться ще й нашим дітям, поколінням зовсім юних росіян і росіян, які ще не народилися. Ми не хочемо, щоб наші діти жили в країні-агресорі, щоб вони соромилися того, що їхня армія напала на сусідню незалежну державу. Ми закликаємо всіх громадян Росії сказати “ні” цій війні», — йдеться у заяві.

 

Далі автори заяви кажуть, що вони не вірять «у те, що незалежна Україна становить загрозу для Росії чи будь-якої іншої держави, і також не вірять «в заяви Володимира Путіна про те, що український народ перебуває під владою “нацистів” і потребує, щоб його «звільняли»». «Ми вимагаємо припинити цю війну», — йдеться у висновку звернення.

 

Спочатку під заявою, опублікованою увечері 24 лютого, стояли підписи самого Михайла Зигаря, а також письменників Бориса Акуніна, Дмитра Бикова, Дмитра Глуховського, Володимира Сорокіна, драматурга Івана Вирипаєва, режисерів Володимира Мірзоєва, Андрія Хржановського, Іллі Хржановського, журналістів Леоніда Парфьонова, Дмитра Муратова, видавниці Ірини Прохорової та акторки Чулпан Хаматової. Пізніше до неї долучилися сотні відомих людей — російських письменників, режисерів, журналістів, акторів, продюсерів, критиків, сценаристів та інших культурних діячів.

 

25 лютого до листа долучилися багато інших діячів культури, зокрема режисери Любов Аркус, Олександр Зельдович, журналісти Андрій Лошак, Зоя Свєтова, Ірина Петровська, Олександр Мінкін, Ольга Бичкова, Аріна Бородіна, актори Анатолій Бєлий та Міріам Сехон, продюсери Олександр Чепарухін та Олексій Малобродський, композитори Сергій Невський та Ілля Демуцький, скрипалька Олена Ревич, філолог Тетяна Пігарєва, поети Лев Оборін, Андрій Орлов та інші.

 

В суботу кількість підписів зростає. Також багато хто копіює текст листа, підписи, додає власне ім’я, рід занять і поширює далі у Фейсбуці. Так, наприклад, зробила журналістка видання The Insider Russia Наталія Фролова.

 

Проти війни Росії з Україною також виступають російські музиканти, кінематографісти, вчителі, Конгрес російської інтелігенції, керівники некомерційних організацій. Понад 700 000 підписів зібрала антивоєнна петиція на Change.org.

Поделиться публикацией