ТУРЕЧЧИНА ПОСТАВИТЬ УКРАЇНІ БЕЗПІЛОТНІ ЛІТАЛЬНІ АПАРАТИ

Туреччина поставить Україні безпілотні літальні апарати та візьме участь у створенні спільного підприємства. Про це обидві сторони домовилися на засіданні шостої спільної комісії з питань військово-технічного співробітництва (ВТС).

Таку інформацію повідомляють у прес-службі Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) 4 липня ц.р. Також в повідомленні йдеться про те, що за результатами роботи комісії підписано меморандум.
Турецька сторона підтвердила зацікавленість у закупівлі літаків Ан-178. На засіданні комісії сторони також обговорили реалізацію проектів у бронетанковій, космічній та авіабудівній сферах, зокрема розвиток розробки безпілотних систем озброєння. І домовилися про створення спільного КБ з розробки нових зразків двигунів для бронетехніки.

Учасники комісії з питань ВТС проаналізували рівень виконання спільних проектів у військово-технічній сфері за поточний рік. Зокрема, виконання контракту на постачання засобів зв’язку турецької компанії Aselsan для потреб української армії. Сторони домовилися про передачу МО України передових технологій та програмного забезпечення у сфері зв’язку та підписали офсетну угоду.

Українською стороною комісії є заступник міністра оборони України Ігор Павловський, турецькою — заступник керівника підсекретаріату оборонної промисловості Міністерства оборони Туреччини Сердар Демірель. У засіданні брали участь перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін та інші представники сфери оборони обох країн. У рамках засідання відбулася зустріч Гладковського з керівником підсекретаріату оборонної промисловості Туреччини Демиром Ізмаїлом.

Нагадаємо, у 2014-2016 роках Генеральним штабом Збройних сил України була проведена робота з визначення основних типів необхідних ЗСУ засобів УКХ-зв’язку, включно з відповідними випробуваннями. Після тривалого тестування постачальником була обрана турецька компанія Aselsan, офіційним листом поінформували міністра національної оборони Туреччини Фікрі Ішика.

У прийнятого рішення були солідні технічні обґрунтування та вигідні умови кредитування проекту. Тим не менш, другий учасник попереднього відбору, ізраїльська компанія Elbit Systems, наполягала на проведенні повторних випробувань, на підставі яких Україна повинна була зробити остаточний вибір між продукцією ізраїльських і турецьких постачальників. У жовтні 2017 року Україна та Туреччина все ж підписали нову угоду про закупівлі у Aselsan засобів зв’язку для ЗСУ.

Поделиться публикацией