В РФ ЗРОСТАЄ ВПЕВНЕНІСТЬ ЩОДО ПРИЧЕТНОСТІ ДО ТЕРАКТУ У ПІДМОСКОВ’Ї РОСІЙСЬКИХ СПЕЦСЛУЖБ: САМІ РОЗПІЗНАЛИ ФАЛЬШИВКУ ТБ

Телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холлі», показав фейковий відеоролик, у якому секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до того, що сталося. Про це повідомило російське опозиційне видання «Медуза».

Випуск пройшов в ефірі близько першої години ночі по Москві (близько опівночі за київським часом). Ведуча зробила такий вступ до відео: «Причетність київського режиму до теракту в Підмосков’ї публічно, в телеефірі підтвердив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов».

У ролику Данилов каже зокрема: «Весело сьогодні в Москві, я вважаю, дуже весело. Хочеться вірити, що ми такі веселощі їм влаштовуватимемо частіше». «Медуза» опублікувала скріншот цього відео, сам же ролік можна знайти на телеграм-каналі іншого опозиційного російського видання, ASTRA.

«Ролик є підробкою», — стверджує «Медуза». – «Ввечері 22 березня в ефірі українського телемарафону працювали інші ведучі, а Данілов не був там гостем». «Медуза» переглянула кілька виступів Данілова на українському телебаченні, проте слів про «веселощі в Москві» їй оперативно знайти не вдалося.

При цьому у справжності ролика засумнівався навіть пропагандистський телеканал Кремля «Зірка», який раніше опублікував це відео у Telegram. «Ймовірно, відео з Даніловим може виявитися підробленим», — пише «Зірка». – «Українська сторона стверджує, що воно створено за допомогою технології дипфейк або належить до старих виступів секретаря РНБО».

Раніше Міністерство закордонних справ України заявило про непричетність України до стрілянини у концертній залі «Крокус» у підмосковному Красногорську.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України теракт у підмосковному «Крокус Сіті Холл» назвали свідомою провокацією спецслужб РФ. Таке у коментарі УП заявив представник ГУР МОУ Андрій Юсов. «Це свідома провокація спецслужб Путіна, про яку попереджала міжнародна спільнота. Кремлівський тиран з цього починав свою кар’єру і такими ж злочинами проти власних громадян хоче її завершити», — сказав Юсов.

«Публічну страту людей у Москві варто розуміти як погрозу Путіна ще більшою ескалацією та розширення війни. Заява Пєскова, яка пролунала незадовго до теракту про «війну» — лише фальстарт ретельно спланованої кремлівської спецоперації. Путін має великий досвід організації подібних терактів як способу посилення власної влади, починаючи з підривів будинків на Каширському шосе. Як і тоді, сьогоднішня акція залякування росіян стане приводом до максимального «закручування гайок» на самій Росії», — заявили в ГУР.

Під Москвою стався жорсткий теракт. Люди з автоматами зайшли в ТЦ і почали розстрілювати людей. Кількість жертв стрілянини в «Крокусі» зросла до 82 осіб. У лікарні перебуває 121 поранений. Росзмі пишуть, що відомі імена чотирьох з шести терористів. Всі вони громадяни Таджикистану. Двох ймовірних зловмисників затримано у Брянській області.

На думку Головного управління розвідки Міноборони України, теракт у підмосковному ТЦ «Крокус Сіті холл» стався не випадково. Путін має значний досвід організації подібних терактів, які є способом посилення його влади, тож цей інцидент є спланованою і свідомою провокацією російських спецслужб. Її метою, вважають у ГУР, є виправдання ще більш жорстких ударів по Україні та тотальної мобілізації в РФ.

У розвідці не виключають, що Кремль може звинуватити в організації теракту Україну і використати розстріл власних громадян як привід для ще більш жорстоких ударів по цивільній інфраструктурі та вбивств цивільних українців.

Поделиться публикацией