НАТО ЗРОБИВ НЕВТІШНИЙ ПРОГНОЗ ЩОДО ВІЙНИ В УКРАЇНІ ЧЕРЕЗ НЕРІШУЧІСТЬ ОЗБРОЇТИ УКРАЇНУ — ЦДАКР

Країни Альянсу виявилися нерішучими належним чином озброїти Україну восени 2022 року та протягом першої половини 2023 року, що призвело до надання Кремлю додаткових можливостей щодо підготовки та перегрупування сил і засобів для активізації війни в України. Логічним наслідком відсутності необхідних рішень ключових гравців НАТО надати Силам оборони України важливих озброєнь для наступу, передусім ракет дальністю 300 – 500 кілометрів, бойових літаків, гелікоптерів вогневої підтримки та сучасних дронів призвело до порушення балансу сил на користь угруповань РФ та часткового перехоплення ініціативи восени 2023 року.

Такі висновки оприлюднив Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) у відповідь на прогноз заступника генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане щодо тривалості російсько-української війни.

«Між іншим, НАТО може зробити роботу на помилками та забезпечити успіхі Сил оборони України вже у 2024 році та й на довготривале майбутнє, включаючи повоєнне протистояння», — заявляють в аналітичному центрі. Для цього потрібно прискорити передачу Україні вище означеної зброї (ракет дальністю 300 – 500 кілометрів, бойових літаків, гелікоптерів вогневої підтримки та сучасних дронів), а також зосередитися на технолігчній підтримці України в межах військово-технічного співробітництва (ВТС). ВТС, у свою чергу, має передусім передбачати спільні проекти у розвитку та виробництві сучасних засобів ППО (включно лазерної протидії дронам та швидкострільних зенітних гармат, а також ракет), далекобійних ракет та безпілотної техніки різного функціоналу, вважають в ЦДАКР. Такі проєкти ВТС можут бути зафіксованими угодами про безпекові гарантії.

Досягнення перемоги Україна також передбачає політичної, економічної та технолгічної ізоляції путінської Росії, що має на меті припинення терору й геноциду українського народу. Україна має розраховувати на допомогу у відновленні, для чого цілком справедливим стала б передача заморожених російських активів.

Як відомо, заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що війна Російської Федерації проти України триватиме ще довго і не закінчиться навіть у 2025 році. Про це пише Digi24.

«Мій заклик – готуватися до довгої війни, вона триватиме. Вона не закінчиться у 2024 році, ймовірно, не у 2025 році. Ми ніде не бачимо військового потенціалу, щоб мати можливість отримати вирішальну перемогу в той чи інший спосіб», – зауважив заступник генерального секретаря НАТО. Він зазначив, що НАТО очікує затяжну війну з невеликими наступами й контрнаступами, із завоюваннями і втратою території. «Українцям за нашої підтримки вдалося повернути 50% території, спочатку окупованої росіянами. Це не дрібниця», – сказав Джоане.

Нагадаємо міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив, що в Україні ведеться війна за майбутнє всієї Європи. Однак, на його думку, швидкого завершення війни, вочевидь, не передбачається. Раніше повідомлялося, що попри значні втрати Росія не демонструє жодних ознак припинення свого військового вторгнення. Україна і Росія будуть готуватися до тривалої війни у 2024 році.

Поделиться публикацией