У КОНГРЕСІ США ДОСЯГЛИ ЗГОДИ ЩОДО ВИДАТКІВ УРЯДУ, ЩО ДОЗВОЛИТЬ РОЗГЛЯНУТИ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ Й ІЗРАЇЛЮ

 

Конгрес має ухвалити закон, який закріпить угоду і запобігатиме частковому зупиненню роботи уряду за 12 днів.

Лідер демократів у Сенаті США Чак Шумер і спікер Палати представників Майк Джонсон (Республіканська партія) оголосили 7 січня про досягнення згоди щодо фінансування американського уряду в 2024 році на суму $1,66 трлн. Про це написала The Washington Post.

Угода передбачає збереження фінансування основних внутрішніх програм і програм соцзахисту, незважаючи на вимоги Республіканської партії скоротити бюджет.

Лідери Конгресу оголосили, що до угоди, зокрема, входить виділення $886,3 млрд на оборонні видатки.

Президент США Джо Байден заявив 7 січня, що угода наблизила країну на крок до «запобігання непотрібному шатдауну й захисту важливих національних пріоритетів», його цитує сайт Білого дому. «Вона відображає рівні фінансування, про які я домовився з обома сторонами, – підкреслив Байден. – Тепер республіканці в Конгресі повинні виконати свою роботу, припинити погрожувати шатдауном й виконати свій основний обов’язок щодо фінансування найважливіших пріоритетів у сфері внутрішньої політики й національної безпеки, включно з моїм додатковим запитом. Настав час їм діяти».

Тепер Конгрес має ухвалити закон, який закріпить угоду і запобігатиме частковому зупиненню роботи уряду за 12 днів.

Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд ще 20 жовтня 2023 року. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), що зазнав атаки бойовиків терористичного угруповання ХАМАС 7 жовтня, а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Поделиться публикацией