РЕФОРМУВАННЯ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ВЖЕ ДАВНО НАЗРІЛО – ДИРЕКТОР «ЛЬВІВСЬКОГО РАДІОРЕМОНТНОГО ЗАВОДУ» ОЛЕКСАНДР ЗАІКА

В середині вересня 2020 року на оборонно-промислової сцені з’явився перший холдинг «Укроборонпрому» — «Радарні системи». В склад новоствореного галузевого об’єднання увійшло провідне підприємство з ремонту засобів протиповітряної оборони українського війська – ДП «Львівський радіоремонтний завод».

Завод має давню історію. Заснований в 1944 році як «801-й радіоремонтний завод» МО СРСР, він з грудня 1953 року почав виконувати ремонт радіолокаційної техніки. Вже за часів незалежності, в 1996 році, завод опанував капитальний ремонт радіолокаційних станцій метрового диапазону П-18. В липні 1998 ДП «Львівський радіоремонтний завод» було внесено в перелік підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки України.

Навесні 2005 року уряд України створив корпорацію «Науково-виробниче об’єднання «Небо України» з 8 підприємств, які займалися ремонтом, модернізацією та технічним обслуговуванням засобів ППО. ДП «ЛРЗ» також увійшло до складу корпорації. Після створення в грудні 2010-го року державного концерну «Укроборонпром» підприємство стало однією з його складових. А в 2014 для заводу, як і для багатьох інших оборонних підприємств України, почалася нова епоха.

Про сьогодення та майбутнє «Львівського радіолокаційного заводу», проблеми та очікування від новоствореного холдингу розповів «Оборонно-промисловому кур’єру» директор підприємства Олександр Заіка.

 

– Олександре Олексійовичу, ДП «Львівський радіоремонтний завод» є одним з провідних підприємств ДК «Укроборонпром». Що можна сказати про участь підприємства у ДОЗ? Чи вчасно укладено контракти на цей рік?

– Державне підприємство «Львівський радіоремонтний завод» не є виконавцем державного оборонного замовлення. Але ми ремонтуємо техніку для Міністерства оборони України згідно договорів про закупівлю послуг за державні кошти. В рамках цих контрактів рівень завантаженості підприємства  з ремонту озброєння та військової техніки цього року достатньо значний. Через відсутність довгострокового планування (на 2-3 роки), вже який рік поспіль підписання договорів відбувається в травні-липні. Це, в свою чергу, негативно впливає на завантаженість роботою підприємства в зимово-весняний період. Ускладнена процедура отримання авансу на виконання робіт та обмежений термін звітності по ньому до 3 місяців, змушують підприємство та його співвиконавців проводити роботи за власні обігові або кредитні кошти, що в свою чергу стримує розвиток підприємства.

– На який рівень державного замовлення розраховуєте у 2021 році? Чи очікуєте позитивних змін у зв’язку із ухваленням ЗУ «Про оборонні закупівлі»?

– На жаль, на даний час відсутня інформація про можливий обсяг замовлень на 2021 рік. У зв’язку з ухваленням Закону України «Про оборонні закупівлі» очікуємо на позитивні зміни – зокрема ті, що стосуються можливості планувати свою роботу з Міністерством оборони України на 3 роки вперед та підписувати договори по ремонту техніки на 2-3 роки.

Це дасть можливість підприємству бути завантаженим роботою протягом всього року, що призведе до збільшення випущеної, реалізованої продукції та зменшення її собівартості.

– Чи виконуються ремонт і технічне обслуговування електронного й оптичного устаткування, капітальний ремонт радіолокаційних станцій розвідки повітряних цілей?

– В поточному році підприємство проводить капітальний ремонт НРЗ-4П, ПРВ-16, а також ремонт за технічним станом АЩП П-19, ЗРК С-125М1, складових частин ЗРК 9К330 «ТОР», станцій радіоперешкод Р-378Б,Р-330Б та інших.  Орієнтовна сума цих робіт складає 150-160 млн грн.

– Як розвивається самостійне виробництво антен РЛС та редукторів до них, нещодавно опановане заводом?

– В цьому році завершено освоєння випуску модернізованих антенно-щоглових пристроїв(АЩП) П-18 та передано замовнику 4 одиниці, до кінця 2020 року буде виготовлено ще 2 одиниці АЩП П-18. Сподіваємось на отримання нових замовлень у 2021 році.

– Які нові розробки здійснює ДП «Львівський радіоремонтний завод»? Які напрямки конструкторських робіт і плани розвитку підприємства?

– Наше підприємство відноситься до ремонтних підприємств оборонно-промислового комплексу України. Протягом 20 років ми освоїли ремонт більше двадцяти видів техніки для потреб Збройних Сил України та інозамовників.

З 2014 року для відновлення боєздатності техніки Збройних сил України було освоєно ремонт та модернізацію більше 10 видів техніки, які успішно пройшли випробування бойовими стрільбами на полігоні, несуть бойове чергування в Збройних Силах України, беруть участь в АТО та ООС на Сході України. Наприклад, це: БМ 9А330(Тор), ЗРК С-125М1, АМУ П-19, Р-330Б, Р-330К, Р-378А(Б), СПН-30…

Наступного року в інтересах Збройним Сил України ми плануємо освоїти ремонт та модернізацію РЛС П-37, та техніки РЕБ. Всі роботи з освоєння ремонту та модернізації Львівський радіоремонтний завод проводив та планує проводити за власні обігові кошти.

– Чи працює завод з іноземними замовниками?

– Львівський радіоремонтний завод має багаторічний досвід співпраці з більш ніж 20 країнами світу, на озброєнні яких є техніка номенклатури нашого підприємства. До 2014 року експорт складав до 70% завантаженості підприємства. З 2014 року доля експорту зменшилась до 40% від загальної завантаженості підприємства. На це вплинуло збільшення завантаженості підприємства з боку Міністерства оборони України, заборона на вивіз за кордон окремих видів техніки та запасних частин, а також епідеміологічна ситуація в світі, через яку довелося перенести майже всі міжнародні виставки та переговори із інозамовниками.

Яким Ви бачите порядок реформування ОПК України — у контексті створення холдингу із виробництва радарної техніки? Яких очікуєте змін?

Реформування оборонно-промислового комплексу вже давно назріло. Якщо говорити про державний сектор, то історично «Укроборонпром» об’єднав більше 100 підприємств у різних галузях і з абсолютно різними проблемами. Ми підтримуємо ідею створення галузевого холдингу під умовною назвою «Радарні системи», який би об’єднав лише профільні підприємства – зі схожими викликами та спільною мотивацією їх вирішити. До такого об’єднання планується залучити 10 провідних підприємств України, включно з нашим, які займаються розробкою, виготовленням, ремонтом та модернізацією радіолокаційної техніки та техніки РЕБ. Стратегія розвитку нашого галузевого об’єднання вже розроблена і у вересні на спільній нараді керівників зазначених підприємств схвалено меморандум, що фактично є початком спільної роботи об’єднання. Юридично це стане можливим після ухвалення законопроекту про корпоратизацію оборонних підприємств.

На нашу думку, ця новостворена галузева бізнес-одиниця зможе ефективно працювати тільки на договірних, паритетних засадах об’єднання окремих суб’єктів господарювання – державних підприємств.

 

 

 

Поделиться публикацией