ІСПАНІЯ ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ ПЕРШІ ЗРК HAWK

З Іспанії до України прибули перші системи протиповітряної оборони HAWK.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Іспанія обіцяла Україні шість зенітно-ракетних комплексів середньої дальності американського виробництва MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer).

Ці комплекси здатні виконувати завдання протиракетної оборони.

У листопаді Іспанія оголосила, що прийме 64 українських військових, які проходитимуть навчання в Толедо. Також 19 українських військовослужбовців пройшли навчання з використання системи протиповітряної оборони Aspide. За даними міністерства оборони, Іспанія має можливість навчати близько 400 українських військових кожні два місяці.

Мобільний ракетний комплекс протиповітряної та протиракетної оборони середньої дальності MIM-23 HAWK був прийнятий на озброєння США в 1960 році й пройшов кілька модернізацій.

Уже в 1994 році армія США замінила HAWK на MIM-104 Patriot. Але корпус морської піхоти США використовував HAWK до 2002 року.

Перший варіант ЗРК мав дальність ураження цілей до 25 км, по висоті — до 13700 м. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км, висота — до 18 км.

Іспанські ЗРК Improved HAWK з 2021 року проходять поетапну модернізацію за програмою Hawk 21 — що являє вдосконалену і більш компактну модифікацію комплексу.

Поделиться публикацией