ІСНУЮЮТЬ 3 ВЕРСІЇ СТВОРЕННЯ ЦОВВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ-ЕКСПЕРТ

На сьогоднішній день існують три версії створення центрального органу виконавчої влади для формування і реалізації оборонно-промислової політики.

Про це 29 травня ц.р. поінформував керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак під час круглого столу в Торгівельно-промисловій палаті присвяченого розвитку оборонних технологій. Зокрема, за його словами це питання є важливим, тому що проблема розвитку технологій жорстко ув’язана із питанням загальної реформи оборонно-промислового комплексу та, зокрема утворення в уряді відповідного органу для управління і координації підприємствами усього ОПК та реалізації державної оборонно-промислової політики.

Бадрак також зазначив, що в такий орган має обов’язково увійти новоутворення, а саме, структура, яка б здійснювала оцінки та експертизу технологій, а також науково-аналітичне супроводження питання відбору, розвитку та впровадження у серійне виробництво таких технологій.

Експерт також висловився за те, що надзвичайно вагомих результатів у отриманні інвестицій від іноземних та приватних вітчизняних інвесторів досяг Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». При цьому він підкреслив вагомий внесок у розвиток вітчизняних оборонних технологій ректора університету, голови Наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром»  Михайла Згуровського. Бадрак також додав, що дуже важливо сьогодні не ліквідовувати ДК «Укроборонпром», тому що це є державним брендом в оборонній промисловості, однак під час реформи ОПК України слід позбавити концерн регулятивних функцій і створити рівні умови для усіх підприємств оборонної промисловості України незалежно від їх форм власності.

Щодо фінансування оборонних технологій керівник ЦДАКР зауважив, що лише технології, невеликі за капіталоємністю, можуть підтримуватися завдяки існуючим можливостям. Зокрема, Державною інноваційною фінансово-кредитною установою (ДІФКУ) і можливостям, які продемонстрував НТУУ «КПІ» з використанням їх ділянки Sikorsky Challenge. Однак якщо ми кажемо про капіталоємні проекти зі створення потужних систем озброєнь, такі як ракетна техніка або зенітно-ракетний комплекс, потрібні окремі державні програми і потужне державне фінансування. За інших умов такі системи озброєнь не будуть створенні, вважає Бадрак.

Поделиться публикацией