«ІСКАНДЕРАМ» ВЖЕ НЕ СМІШНО: РОСІЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ БЕЗ СУЧАСНИХ РАКЕТ — REALIST.ONLINE

Росія, продовжуючи війну проти України і продовжуючи використовувати проти України ракети, що умовно відносяться до сучасних російських, а не радянських запасів, залишається фактично без цих ракет. Адже за нинішніх санкцій підприємства РФ нездатні виробляти нові ракети через відсутність іноземних комплектуючих.

Про це пише 22 квітня realist.online.

Згідно з виданням:

«Так, наприклад, застосування так званих гіперзвукових ракет «Кинджал» по території України, які мали налякати Київ та країни Заходу, по суті, залишило Росію без більш ніж 50% запасів цих ракет. А нові виробляти російські заводи неспроможні тому, що у складі понад 130 іноземних комплектуючих. Здебільшого – електроніка.

Що цікаво, більшу частину цих комплектуючих Росії постачав світовий лідер інтегральних мікросхем із США – Analog Device. Без американських мікросхем виробництво «Кинджалів» у Росії стало.

Крім США, в «Кинджалах» були комплектуючі з Японії і навіть України. Іронічно, чи не так? Але справжня вишенька на торті, ось яка.

У описах цих ракет неодноразово зазначалося, що ракети “Кинжал” є гіперзвуковою зброєю у повному сенсі цього терміну. Справа в тому, що горезвісний «Кинжал» — це балістична ракета Р-500 (9М728) ВТРК «Іскандер» авіаційного базування. Тобто, не нова, високотехнологічна технологія з нуля, а банальна авіаційна модифікація Р-500.

Наприклад, це все одно, якби США не стали створювати ракету AGM-183A ARRW, а просто взяли б крилату ракету Томагавк і створивши модифікацію авіаційного базування, назвали її гіперзвуковим комплексом. Хоча так і було в 1979 році, коли AGM-109 TALCM боролася за замовлення з AGM-86 ALCM, якою і програла, але при цьому вони не називалися гіперзвуковими комплексами.

Що ж до російської ракети, то вона, звичайно ж, здатна розвивати гіперзвукову швидкість, як і будь-яка інша балістична ракета, але при цьому в неї не вкладені ті вимоги, які відносяться до гіперзвукової зброї нового покоління, але знову ж таки навіть не в це суть.

А вся суть в тому, що електронна елементна база «Кинджала» практично ідентична ракетам «Іскандер».

Поделиться публикацией