ІРАН ПІДТВЕРДИВ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЗАКУПІВЛЮ В РОСІЇ ВИНИЩУВАЧІВ

Іран вперше підтвердив інформацію про закупівлю в Росії винищувачів Су-35.

Як повідомив член парламентської комісії з національної безпеки та зовнішньої політики Шахріяр Хейдарі, літаки будуть доставлені до країни вже на початку нового року за іранським календарем, тобто після 21 березня.

Про це 15 січня ц.р. повідомив Мілітарний.

Їхню кількість чиновник не назвав. Крім винищувачів Росія поставить Ірану гелікоптери, ракети та системи протиповітряної оборони.

Подробиць Хейдарі не навів. Сума та умови угоди також не розголошуються.

Наприкінці грудня західна розвідка повідомляла, що Росія збирається передати Ірану 24 винищувачі Су-35 в обмін на «дрони-камікадзе».

Спочатку літаки призначалися для Єгипту, контракт на їхнє постачання Москва і Каїр підписали на початку 2019 року.

Сума операції оцінювалася в $2 млрд. Однак потім Єгипет відмовився від літаків, ймовірно, через загрозу санкцій від США.

Також ще одна можлива причина відмови від літаків – проблеми з льотно-технічними характеристиками російських Су-35.

Командувач Повітряних сил Ірану повідомляв, що закупівля російських винищувачів Су-30, що раніше планувалася, наразі поступилася місцем планам із закупівлі винищувачів Су-35С.

У 2022 році 21 винищувач Су-35, які були призначені для Єгипту, стояли на території підприємства «Комсомольский-на-Амуре авиационный завод им. Ю.А. Гагарина».

Москва та Тегеран могли домовитися про постачання винищувачів в обмін на дрони 26 липня.

Розвідка повідомляла, що разом із безпілотниками Shahed-136 та Shahed-131 до Росії приїхали іранські пілоти та техніки для навчання обслуговування Су-35.

 

Поделиться публикацией