ІРАН МАЄ ДОСТАТНЬО БЛИЗЬКОГО ДО ЗБРОЙОВОГО УРАНУ ДЛЯ ТРЬОХ АТОМНИХ БОМБ — REUTERS

Іран має достатньо збагаченого до 60% чистоти урану для трьох атомних бомб, пише Reuters із посиланням на документ МАГАТЕ.

Запаси такого урану в Ірані, зросли на 6,7 кг до 128,3 кг з моменту останнього звіту від 4 вересня. Це більш ніж у тричі більше, ніж 42 кг — саме стільки, за даними Агентства, теоретично достатньо для ядерної бомби за умови подальшого збагачення. «Це чимала кількість, особливо якщо ви не використовуєте її», — сказав високопоставлений дипломат, маючи на увазі той факт, що Іран є єдиною країною, яка збагачує уран до такого високого рівня і заявляє, що не виробляє при цьому ядерної зброї. Водночас, темпи збагачення Іраном урану до 60% сповільнилися із 9 кг на місяць на початку року до приблизно 3 кг.

На думку дипломатів, це є результатом непрямих переговорів зі Сполученими Штатами. що призвело до обміну полоненими між двома країнами у вересні. Як йдеться у звіті МАГАТЕ, кількість діючих каскадів або кластерів уранозбагачувальних центрифуг не змінилася.

Рік тому Рада ООН прийняла резолюцію, яка зобов’язує Іран розслідувати знайдені на трьох незаявлених об’єктах сліди урану. Відтоді МАГАТЕ звузило список об’єктів до двох, однак досягти прогресу в цьому питанні не вдалося.

Занепокоєння МАГАТЕ викликає і невиконання Іраном у повному обсязі укладеної у березні угоди щодо повторного встановлення обладнання для моніторингу, зокрема вилучених торік за розпорядженням Ірану камер спостереження, а також недопуск Тегераном у вересні інспекторів Агентства. У іншому опублікованому у середу звіті йдеться про відсутність прогресу в цих питаннях.  «Недопуск інспекторів прямо і серйозно вплинув на здатність Агентства ефективно здійснювати перевірки в Ірані, зокрема на об’єктах зі збагачення», – йдеться у звіті. Незважаючи на протистояння, експерти сумніваються, що Іран зіткнеться із серйозними наслідками під час засідання правління МАГАТЕ наступного тижня. Хоча Сполучені Штати та їх європейські союзники раніше погрожували прийняти ще одну зобов’язуючу резолюцію проти Ірану, дипломати кажуть, що цього разу чекати на неї не варто зокрема і з причини уникнення дипломатичної ескалації з Іраном на тлі конфлікту Ізраїлю з ХАМАС у Газі.

З лютого 2023 року запаси високозбагаченого урану в Ірані зросли більш ніж на чверть. Це викликає занепокоєння щодо швидкості, з якою Тегеран накопичує запаси урану, який можна швидко перетворити на матеріал для ядерної зброї.

Поделиться публикацией