ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАПУСК РАКЕТИ «КИНЖАЛ» ІЗ СУ-34 МОЖЕ БУТИ ПРОПАГАНДИСТСЬКИМ ПЕРЕБІЛЬШЕННЯМ – DEFENSE EXPRESS

Російські пропагандистські «ЗМІ» уже почали стверджувати, що під час війни проти України їх «ВКС РФ» запустили ракету «Кинжал» із літака Су-34, без деталізації по часу та місцю події. Як водиться в таких випадках, окупанти не надали підтвердження своїм заявам, натомість уже заявили, що екіпаж цього Су-34, який начебто проводив пуск, уже представлений до державних нагород.

Про це в своєму матеріалі повідомила інформаційно-консалтингова компанія Defense Express

У виданні пишуть, що сама по собі така заява росіян може звучати тривожно. Досі було відомо про те, що окупанти можуть запускати «Кинжали» тільки із МиГ-31К. А якщо пуск міг відбутись і з Су-34, то це в теорії могло означати про розширення можливостей росіян по застосуванню ракет «Кинжал» у війні проти України. Але якщо уважніше проаналізуємо усі наявні дані, то побачимо, що заяви рашистів про начебто пуск таких ракет із Су-34 можуть виявитись лише пропагандистським перебільшенням.

В Defense Express пояснили, що ворожа аеробалістична ракета Х-47М2 «Кинжал», або ж 9-А-7760 «Кинжал» має дві базові характеристики, які суттєво обмежуть перелік потенційних носіїв – стартова маса аж в 4,2 тонни, та емпірично підтверджена залежність від швидкості літака-носія в момент запуску.

Зокрема, саме через ці характеристики росіяни обрали як носій під «Кинжали» літак типу МиГ-31, який має максимальну швидкість польоту 3000 км/год, та заявлений показник бойового навантаження до 9 тонн. Але навіть і в цьому випадку, щоб мати можливість пуску «Кинжала» із МиГ-31 знімається майже усе «зайве» бортове обладнання, начебто включно із РЛС, і такий літак може підняти лише одну ракету Х-47М2, і не зафіксована можливість брати на борт інший тип бойового навантаження.

У випадку із Су-34 характеристики виглядають взагалі як такі, що виключають навіть теоретичну можливість бути носієм аеробалістичних ракет «Кинжал». По цьому типу літаків максимальна заявлена швидкість польоту складає до 1900 км/год, максимальне заявлене бойове навантаження – до 8000 кг, але за умови повної заправки цей показник падає одразу до 4000 кг.

Тобто зважаючи на характеристики швидкості та бойового навантаження, можна як мінімум поставити під сумнів навіть теоретичну можливість російського Су-34 бути носієм ракет Х-47М2.

Якщо росіяни до цього і говорили про можливу адаптацію «Кинжала» на літаки тактичної авіації, то хіба що про Су-57. Але і то, навіть в цьому випадку передбачалось спочатку створити «мінітюаризовану» версію цієї ракети, а потім уже намагатись адаптувати під неї Су-57. Якщо продовжувати про той самий Су-57, то поки що, як визнають самі російські окупанти, по цьому літаку в них стоїть нагальніше питання – адаптація під ракети «повітря-повітря» типу Р-37М, які уже використовуються із МиГ-31БМ та Су-35.

В компанії наголосили, що заяви рашистів про можливий пуск «Кинжала» із Су-34 виглядають скоріше як пропагандистське перебільшення.

Поделиться публикацией