ІНДІЯ НАДАЛА ПЕРЕВАГУ ФРАНЦУЗЬКИМ ВИНИЩУВАЧАМ, ЗАМІСТЬ РОСІЙСЬКИХ

Влада Індії вважає, що краще купити для потреб своїх ВПС французькі винищувачі Rafale, замість російських Су-30МКІ (за кодифікацією НАТО Flanker-Н — «Фланкер»).

Про це 19 листопада ц.р. повідомив портал «Свободная пресса».

Контракт на поставку 36-ти Rafale на суму 7,87 мільярдів євро був підписаний Нью-Делі з урядом Франції ще в вересні 2016 року, проте його реалізація затяглася і була ймовірність того, що індуси передумають, в першу чергу через високу ціну. Тепер точка неповернення пройдена, ці французькі винищувачі вже помічені з розпізнавальними знаками індійських ВПС і, як передбачається, надійдуть в Індію кількома партіями в період з 2019 по 2022 роки. Питання вибору — це бізнес, ну і плюс, звичайно, політика. Ось з бізнесом не зовсім зрозуміло. Російські винищувачі покоління 4+ Су-30МКІ обходяться Індії в 83 мільйони доларів за одиницю – це індійської збірки, де проведена половина з цих 250 літаків.

Купівля аналогічного літака в Росії становить близько 50 мільйонів. Загальна сума замовлення склала 12 мільярдів доларів. Кожен французький Rafale (четверте покоління) обійшовся Індії по 218 мільйонів доларів.

Тобто замість 36 французьких Індія б могла отримати більше 95 російських винищувачів. Знову ж якщо врахувати, що частка авіаційного парку індійських ВПС на 80 відсотків складається з радянської і російської техніки і під них «заточена» вся наземна аеродромна інфраструктура, плюс адаптовані літаки-заправники, то під «Французів» доведеться підганяти європейські стандарти. І, природно, витрачати на це додаткові кошти крім самої закупівлі. Стверджують, що індійська система імпорту озброєнь грішить численними схемами «відкатів» при укладанні контрактів, але це вже проблема правоохоронних структур самої Індії — розбиратися, хто там з Парижа більше «заніс». Як політичний крок з боку Нью-Делі з «французьким вибором» теж не зовсім зрозумілий. Особливо якщо врахувати, що на недавньому Східному економічному форумі у Владивостоці президент Росії Володимир Путін був, як то кажуть, не розлий вода з індійським гостем прем’єр-міністром Нарендра Моді. Там вони уклали цілий пакет двосторонніх угод в торговельно-інвестиційної та військово-технічній сферах, в області промисловості, освіти і культури. Військова частина угод оцінена майбутніми замовленнями Індії російських озброєнь на 14,5 мільярдів доларів — рекордна за останній час сума. І хоча конкретно про Су-30МКІ мова не йшла (обумовлені були поставки ЗРК С-400 і фрегати проекту 11356), але тема «літачків» все ж була озвучена.

Поделиться публикацией