ІНВЕСТОРИ З КНР ХОЧУТЬ СТЯГНУТИ З УКРАЇНИ ЩОНАЙМЕНШЕ 4,5 МЛРД ДОЛАРІВ ЗА ЗБИТКИ, ЯКИХ ЗАЗНАЛИ ЧЕРЕЗ «МОТОР СІЧ»

Китайська компанія Skyrizon та інші інвестори з КНР хочуть через Арбітражний суд у Гаазі стягнути з України щонайменше 4,5 млрд доларів за збитки, яких зазнали через українського виробника авіадвигунів «Мотор Січ».

Про це 29 листопада ц.р. повідомив «Лівий берег».

Разом із тим інвестори з КНР «не виключають можливості продовження вимог щодо відшкодування додаткових збитків», йдеться у заяві Skyrizon.

«Відповідно до «Угоди між урядом України та урядом КНР про залучення та взаємний захист інвестицій», що набула чинності 31 жовтня 1992 року, китайські інвестори вимагали визнати Україну такою, що порушила двосторонню інвестиційну угоду, і виплатити позивачам повну компенсацію всіх завданих збитків на суму понад 4,5 млрд доларів США», — сказано в документі.

4 вересня 2020 року китайські інвестори «Мотор Січі» направили Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційну суперечку з вимогою про відшкодувати 3,5 мільярда доларів (пізніше сума позову збільшилася до 3,6 млрд доларів). На початку грудня китайська сторона направила звернення в міжнародний арбітраж згідно з угодою між Україною та Китаєм про заохочення і взаємний захист інвестицій.

Китайці ще в 2016 році домовилися з власником «Мотор Січі» Вячеславом Богуслаєвим про купівлю заводу, але угода не була завершена через втручання держави.

Поделиться публикацией